Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović razgovarao je u Vladi Republike Srbije sa predstavnicima asocijacija udruženja malinara i hladnjačara.

Na sastanku, koji je ocenjen kao najkonstruktivniji do sada i koji je protekao u veoma prijateljskoj atmosferi, bilo je reči o rešenjima izazova sa kojima se suočavaju sve zainteresovane strane. Ministar Martinović je tom prilikom istakao da su vrata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apsolutno otvorena za svaku vrstu razgovora, a da samo sa jedinstvenim i usaglašenim stavom mogu da se donesu sistemska i realna rešenja koja će proizvesti dugoročne rezultate.

„Jedino sinergijom poljoprivrednika i državnih organa, udruženi, možemo da odgovorimo na izazove veoma zahtevnog svetskog i evropskog tržišta hrane. Izazove sa kojima se susrećemo, prevazići ćemo obostranim razumevanjem, dijalogom i postepenim rešavanjem svakog problema, imajuću u vidu da je naše Ministarstvo kuća svih naših poljoprivrednika. Mi smo jedno, treba da napravimo sistem u kome će veliki i mali sihronizovano funkcionisati. Danas smo pokazali da to možemo“, naglasio je ministar Martinović i dodao da se sastanak nastavlja u petak.

Jеdna od glavnih tеma sastanka bila je otkupna cеna malina za ovu sеzonu, jеr ona još nijе dogovorеna, a bеrba samo što nijе počеla. – Rod malinе zbog loših vrеmеnskih uslova jе ovе godinе dosta manji, jеdino što nas možе spasiti jеstе odgovarajuća cеna inačе svi možеmo da odustanеmo od malinarstva, jеr ćеmo ući u minusе s obzirom na ulaganja koja smo imali. Ono što mi tražimo jеstе 400 dinara za kilogram, rеkao jе za RINU Dobrivojе Radović prеdsеdnik Asocijacijе malinara Srbijе.

Sastanku su pored predstavnika Ministarstva poljoprivre, šumarstva i vodoprivrede prisustvovali i predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević, predsednik Privredne komore Marko Čadež, predstavnici Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstva finansija, Uprave carina, Republičkog zavoda za statistiku, Instituta za voćarstvo Čačak, kao i predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.