Ukoliko se u vašoj bašti oslobodila neka leja nakon branja graška, salate ili spanaća, ili je ostalo još slobodnog prostora u uglovima i uz samu ogradu, onda je sada odlična prilika da posadite još neku kulturu. Mi vam predlažemo šta sve možete posejati u junu mesecu. Za koju god biljku da se odlučite, važno je da posebnu pažnju obratite na njeno zalivanje, jer leti u našim krajevima nema mnogo kiše, a temperature mogu da budu baš visoke.

Boranija, a posebno njene niske sorte, poznate kao čučavke, ne zahtevaju pritku. Po pravilu imaju kraći period uzgoja, pa tako od setve do prvog branja prođe od 45 do 60 dana. Posejte je gušće u kućice sa razmakom 40×40 cm sa 7 ili 8 zrna. Tako će biljke biti bliže jedna drugoj i sačuvaće hladovinu i svu potrebnu vlagu. Ako boraniju redovno i pravilno zalivate, možete je brati već od oktobra, kada je i vreme da se ostavlja zimnica.

Bele, crvene ili žute, kelerabe su kupusnjače koje su odlične za gajenje u letnjim mesecima, pogotovo ako u bašti imate mesta u nekom senovitijem delu. Od setve do branja trebalo bi da prođe oko dva meseca. Može se posejati direktno setvom semena u leju i kasnije razrediti, a može se posejati i seme u posudu da bi se dobio rasad, kao i za kupus. Tako se može rasaditi pojedinačno ili se mogu popuniti praznine u vrtu. Ako je ne zalivate dovoljno, neće narasti velika, biće ljutkasta, a ponekad i tvrda.

Paradajz se može sejati direktnom setvom u kućice u bašti. Letnja setva paradajza industrijalca je veoma zahvalna i uvek uspešna. Na taj način možemo dobiti obilan rod krajem avgusta, ali i mogućnost da ostavimo paradajz za zimnicu. Preporuka za letnju setvu paradajza su sorte: narvik, heinz, SP109, lova, roker i slične. Ne mora se postavljati kolje, ali ga treba malčirati i održavati bez korova.

Bilo koji tip kupusa: beli, crveni, kineski kupus, kelj, prokelj, karfiol ili brokoli odličan je izbor za gajenje tokom leta. Odaberite sorte kasnijeg tipa. Preporuka je da ga prvo posejete da biste dobili rasad. Od setve do rasađivanja potrebno je da prođe oko 20 dana. Kupus traži dosta prostora, skoro oko 4 biljke po kvadratnom metru. Ova biljka zahteva i dobro zalivanje u početku razvoja. Bere se tek na jesen, ali se može ubirati tokom cele zime. Za kiseljenje preporučuje se srpski melez tankih listova i čvrste glavice, ili futoški, beli mekši, koji se lako kiseli i dugo opstaje ukiseljen u kaci.

Salate tipa kristal, lola i romano pogodne su za letnju proizvodnju, naravno, uz obavezno i obilno zalivanje. Senoviti deo vrta pogodan je za gajenje ovog povrća, mada se ono može smestiti i između već posađenih biljaka koje su dovoljno narasle, kao što je paradajz, bamija, boranija visoka, praziluk i druge. Seje se direktno iz semena, pa se tek onda razređuje, jer se rasad teže prima zbog vrelog sunca, čak i ukoliko ga zalivate u velikim količinama. Koristite mreže za zasenu i večernje orošavanje. Salatu možete sejati gusto, a možete je i rezati makazama.

Kukuruz šećerac zahteva svetlo mesto, sa bogatom i dobrom zemljom, uz obilno zalivanje. Potrebno je da prođe oko 80 do 100 dana od setve do branja mladog klipa. Seje se direktno, ali se veoma uspešno može sejati i u male saksije. Možemo redovno na dve nedelje sejati rasad u desetak ili dvadeset saksija po dve ili tri semenke i tako tokom celog leta uživati u mladom kukuruzu šećercu. Pogodan je za zamrzavanje u klipu ili očišćenom zrnu.