Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije saopštilo je da je ministar Aleksandar Martinović postigao načelni dogovor s predstavnicima udruženja malinara i hladnjačara, prema kojem će početna otkupna cena maline biti 250 dinara po kilogramu.

Načelno je dogovoreno da se ostane pri onome što je usaglašeno na sastanku održanom 31. maja, a to je da početna otkupna cena maline iznosi 250 dinara po kilogramu i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od postignute izvozne cene, a u korist proizvođača. Učesnici sastanka saglasili su se i da se Vladi Srbije predloži formiranje međuresorne radne grupe za jagodičasto i bobičasto voće, u čiji bi rad bili uključeni svi relevantni akteri, što podrazumeva i predstavnike države i proizvođače i otkupljivače maline, navedeno je u saopštenju. Načelno je dogovoreno da se pojača kontrola izvoza maline radi praćenja konačne izvozne cene, kao i da se podrže napori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva finansija i Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu o rekonfiguraciji podsticaja iz budžeta Srbije, te da se u potpunosti i ozbiljno sagleda agrarni budžet države.

Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja Milutin Živković ispred Saveza „Srpska malina“ Nova Varoš, Dobrivoje Petrović iz Udruženja „Miker“ Užice, Zoran Milićević ispred Udruženja „Spas“ Kraljevo, zatim Mile Radojičić, Mileta Pilčević i Lazar Todorović ispred Udruženja malinara „Vilamet“ Arilje,

Živan Marković iz preduzeća „Žileks – trgovina“ Valjevo, Dragan Tomić ispred Udruženja malih i srednjih hladnjačara „Breza“ Vladičin Han, Aleksandar Cojić iz preduzeća „Coja promet“ i Boban Mikić ispred preduzeća „Aleksinac“.

U razgovoru je učestvovao i predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Marijan Rističević.