Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su na skupštinskom kolegijumu nastavili razgovore o primeni preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava i da radna grupa koja se bavi primenom preporuka nastavlja da radi.

Upitana o promeni formata radne grupe, Brnabić je rekla da je ona suštinska i da treba da definiše sve zakone koji treba da se menjaju, da bi se kasnije stvorile različite podgrupe za različite zakone i teme – medijske zakone, pitanja finansiranja kampanje.

Poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević je rekla novinarima u Skupštini Srbije, posle sastanka Kolegijuma, da bi u nadležnosti te radne grupe trebalo i dalje da bude priprema izmena zakona i podzakonskih akata. Biljana Đorđević je rekla da „ne sme da se dovodi u pitanje to što u Radnoj grupi učestvuju predstavnici organizacija civilnog društva“. Ona je ocenila da su za neuspeh u dosadašnjem radu Radne grupe odgovorni poslanici većine „koji nisu imali kapacitete za unapređenje izbornog procesa“.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi front Radomir Lazović je povodom lokalnih izbora održanih 2. juna naveo da je “izborni proces protekao uz značajne nepravilnosti”. “Ne možemo ni na koji način govoriti o tome da je on bio fer ili pošten ili da rezultati oslikavaju izbornu volju građana”, rekao je Lazović. Poslanička grupa Zeleno-levi front insistiraće na ispunjenju svih ODIHR preporuka, kao i na nekoj vrsti Pribeovog izveštaja koji je fokusiran na vladavinu prava u celosti, dodao je on.