Institut za nuklearne nauke „Vinča” i Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije (CDT PKS) potpisali su danas u Beogradu Ugovor o saradnji koji će omogućiti naučnicima pristup INNO-VERSE platformi i povezati ih sa inovacijama i privredom. Ugovor su potpisali direktorka Instituta za nuklearne nauke „Vinča” Snežana Pajović i direktor CDT PKS- a Predrag Nikolić.

Potpisivanjem ovog dokumenta institut Vinča postaje deo izuzetno značajnog projekta modernizacije i unapređenja Srbije, odnosno digitalne transformacije koja će omogućiti mnogo intenzivniji i na moderniji način ne samo razvoj industrije, već i naučno-istraživački razvoj, a sve u cilju definisanja visokih tehnoloških pristupa i inovativnog biznisa. „Digitalizacija je jednostavno osnov za dalji napredak, prema tome ovo računamo prosto kao početak jedne nove, moderne ere u našem institutu, gde ćemo nastojati da u okviru svake oblasti, u zavisnosti od njene prirodnosti, maksimalno uz pomoć CDT PKS primenimo softvere, formiramo habove i takve digitalne prostore u okviru kojih će doći do razmene znanja”, rekla je direktorka Instituta za nuklearne nauke „Vinča” Snežana Pajović. Kako je naglasila, na taj način će se i brže dolaziti do razvoja visokih tehnologija, novih ideja, inovativnih proizvoda i usluga.

Direktor Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije Predrag Nikolić rekao je da je Institut Vinča jedan od prvih većih korisnika inovativne platforme INNO-VERSE i da slede kontakti i sa ostalim institutima kojih u Srbiji ima preko 50. „Gledaćemo da sve te institute umrežimo kako bi zapravo oni krenuli više da komuniciraju među sobom i samim tim da se te naše naučne aktivnosti poguraju napred”, rekao je on. Nikolić je dodao da je ova platforma namenjena i kompanijama, jer i one imaju svoju ulogu vezanu za akademiju i treba ih ohrabriti da kroz nju ulažu u studente, ali i u institute, kako bi se svi zajedno izborili da sutra neke od tema zaista budu i primenjive u stvarnom životu.

Nikolić je objasnio i da je INNO-VERSE digitalna platforma zasnovana na veštačkoj inteligenciji sa ciljem lakšeg i bržeg povezivanja privrede sa najnovijim IT rešenjima.