Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković sastala se danas sa ambasadorkom Rumunije Silvijom Davidoju sa kojom je razgovarala o mogućnostima i modelima intenziviranja saradnje.

Prema rečima Maje Gojković, bilateralni odnosi Srbije i Rumunije su tradicionalno dobri i prijateljski, i predstavljaju primer dobrosusedstva u regionu, uz brojne mogućnosti unapređenja odnosa u oblastima od zajedničkog interesa. Gojkovićeva je rekla da AP Vojvodina ima veoma dobry saradnju sa rumunskim županijama, istakavši da će se u narednom periodu raditi na njihovom unapređenju kroz projekte koji su od interesa za naše građane.

Kako je naglasila, odlična vest je što je ukupna spoljnotrgovinska robna razmena između Vojvodine i Rumunije u prva četiri meseca ove godine veća za 31,5 odsto u odnosu na razmenu ostvarenu u istom periodu prošle godine. „Privredni kapaciteti su mnogobrojni, i važno ih je iskoristiti  kako bismo razvili još jaču saradnju u oblastima ekonomije, poljoprivrede, turizma i kulture“, istakla je u razgovoru predsednica Pokrajinske vlade. Gojkovićeva je ocenila da je saradnja između ustanova kulture veoma dobra, da su razvijeni programi zaštite kulturnog nasleđa, te da ima prostora za veću prisutnost savremenog stvaralaštva.

Ambasadorka Davidoju izrazila je zadovoljstvo položajem rumunske nacionalne manjine u našoj zemlji, zahvalivši Pokrajinskoj vladi na podršci u realizaciji projekata značajnih za očuvanje i promociju tradicije i kulture te nacionalne manjine.