Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović obišla je danas učenike osmog razreda Osnovne škole „Dragan Lukićˮ u Beogradu, koji polažu završni ispit, i tom prilikom im poželela puno uspeha i dobre rezultate.

Ministarka Đukić Dejanović je podsetila na to da se danas polaže test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dok učenike u naredna dva dana očekuje test iz matematike i predmeta koji su izabrali kao treći test. Prema njenim rečima, učenici su birali između pet predmeta – biologije, istorije, geografije, hemije i fizike. Ministarka je iskazala zahvalnost učenicima, roditeljima i zaposlenima u osnovnim školama na razumevanju i podršci u ovom važnom procesu.

Završni ispit polaže 67.430 učenika koji su završili osmi razred i odraslih koji su obavezno obrazovanje završili po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih.Učenici osmog razreda će u sredu, 19. juna polagati test iz matematike a u četvrtak, 20. juna test iz predmeta po izboru. U saopštenju Ministarstva prosvete se navodi da će odrasli sve testove polagati 18. juna.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Mojasrednjaskola.gov.rs imati u subotu, 22. juna a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita. Lista želja za upis u srednju školu moći će da se podnese putem tog portala i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista želja biti objavljena 29. juna. Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula. Upis u srednje škole moći će i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula, navodi Ministarstvo prosvete.