Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije uputila su, kako kažu, još 13. maja zahtev za sastanak premijeru Milošu Vučeviću i ministru poljoprivrede Aleksandru Martinoviću. Kako tvrde, iako su tražili da se održi u roku od sedam dana, do danas im nije odgovoreno.

Povod za sastanak su dogovoreni uslovi izmena zakona o akcizama i PIO fondu poljoprivrede i druge teme o kojima se razgovaralo u Kisaču i Palati Srbije. „Što se tiče udruženja koja su bili nosioci protesta u 2023, posebno u novembru, podržavamo svaki napor za realizaciju potpisanog i dogovorenog kao i dalju borbu za poboljšanje stanja u poljoprivredi. Napominjemo da smo takođe uputili zahtev za sastanak sa novim ministrom i da nama nikad nije odgovoreno. Tako da mi možemo da demantujemo ministra da sa svima razgovara“, podvlači Mileta Slankamenac, predstavnik Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije. Udruženja u okviru ujedinjenih Udruženja su Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez udruženja poljoprivednika Banata, Udruženje poljoprivrednika Aradac sa podrškom Novoseljanskih paora, Banatske crnice Nova Crnja i Dolovačkih paora.

Iz poljoprivrednog udruženja „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa za Danas kažu da je demanti Ministarstva poljoprivrede „laž“, te da je njihov poziv za sastanak došao nakon njihove najave protesta. Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je poljoprivrednicima uputilo poziv na sastanak, ali iz udruženja Složni Pikadinci kažu da su to uradili kasno i da nisu uputili konkretan poziv. „Mi nismo tražili sastanak, već smo ih obavestili da zbog toga što nije ispoštovan dogovor ljudi žele radikalizaciju i da će izaći na proteste“, navode oni. Ministarstvo je, kako naglašavaju, tek nakon njihovog obaveštenja, uputilo poziv za sastanak poljoprivrednicima. „Na sastanku koji je održan 5. juna dogovoreno je da se sledeći sastanak održi u roku od sedam do 10 dana“, podsećaju oni. Iz tog udruženja navode da je taj novi sastanak zatražen mejlom 12. juna, na šta nisu dobili odgovor iz Ministarstva.