Povodom obeležavanja 27.januara – Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, delegacije grada Zrenjanina i Jevrejske opštine položile su vence na spomen ploču na mestu nekadašnje zrenjaninske sinagoge

0
91

Generalna skupština UN je pre 13 godina usvojila rezoluciju o obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, a za datum podsećanja na milione žrtava stradalih u holokaustu tokom Drugog svetskog rata, izabran je 27. januar, dan kada su jedinice Sovjetske Crvene armije 1945. godine oslobodile najveći koncentracioni logor – Aušvic. Obeležavanje ovog međunarodnog dana prilika je da se uz odavanje počasti milionima nedužnih žrtvava, podseti I na značaj jačanja snaga protiv rasističke mržnje koja je dovela do holokausta  kao I  da se stalnim isticanjem podvuče važnost sećanja na preživele, žrtve i oslobodioce.

Povodom 27.januara –Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, delegacije grada Zrenjanina koju su predvodili pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić I zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljuba Travica,  i predsednik i zamenik predsednika Jevrejske opštine Ljiljana Popov i Vladimir Arsenić položili su vence na spomen-ploču na mestu nekadašnje zrenjaninske sinanoge. Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, istakao je u svom obraćanju da lokalna vlast zajedno sa jevrejskom upštinom učestvuje u obeležavanju dva datuma koja podsećaju na stradanje Jevreja u drugom svetskom ratu.

Potpredsednik Jevrejske opštine Vladimir Arsenić je govoreći o stradanju Jevreja naveo podatak da je na prostoru nekadašnje kraljevine Jugoslavije živelo 30 000  Jevreja , a da ih je oko 3 000 preživelo drugi svetski rat. Arsenić je nešto više rekao I o današnjem položaju jevrejske zajednice u Srbiji.

Ukupan broj Jevreja, žrtava nacističkog progona, kreće se oko 6 miliona, dok se sa svim drugim narodima, procijenjuje da je u holokaustu nestalo između  9 i 11 miliona ljudi. Jevreji iz Zrenjanina doživeli su pogrom u avgustu 1941. godine, kada  je oko  1.300 pripadnika te zajednice deportovano u logore smrti  na Starom sajmištu I u Jajincima , gde su  pogubljeni.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here