U sali Privredne komore Vojvodine održana je prezentacija IPARD programa

0
140

U velikoj sali Privredne komore Vojvodine  u Novom Sadu održana je prezentacija IPARD programa sa osvrtom na mogućnost  korišćenje sredstava iz ovih fondova  namenjenih zemljoradničkim zadrugama  I poljoprivrednicima.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je početkom januara  Javni poziv za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava – kupovinu nove mehanizacije i opreme, a prema odzivu stručnjaka iz oblasti agrara I zainteresovanih poljoprivrednika na današnjoj prezentaciji , ova mera je izazvala veliko interesovanje. Uoči početka prezentacije koju su organizovali Zadružni savez Vojvodine I Privredna komora Vojvodine, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov izrazio je očekivanje da će posle predstavljanja IPARD programa, zainteresovanim učesnicima prvog poziva, a posebno zadrugarima,  biti mnogo jasnije šta ova mera predpristupne pomoći znači za one koji žele da unaprede svoju proizvodnju prema evropskim standardima.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević naglasio je da je Komora od samog početka posvećena sprovođenju IPARD programa u Pokrajini.

Savetnik u Ministarstvu za evropske integracije Danilo Golubović rekao je  da se u bliskoj budućnosti već mogu očekivati I prva sredstva koja će biti odobrena onima koji budu konkurisali za aktuelni IPARD poziv.

Danilo Golubović je ovom prilikom uputio I savet kada je reč o tome koje konsultante treba angažovati kako bi se pravilno apliciralo za sredstva iz IPARD programa.

Prisutni su danas od konsultanata iz Slovenije: Boštjana Kosa, Đorđa Mirkovića I Roberta Kaiserbergera mogli više da saznaju o mogućnostima koje nude IPARD fondovi, komponentama i merama programa, zatim  ko može konkurisati za sredstva i za koje namene. IPARD 2 program Evropske unije predstavlja Instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja za programski period 2014-2020. godine. Program bi trebalo da doprinese povećanju konkurentnosti domaćih poljoprivrednika i dostizanju bezbednosnih standarda EU u proizvodnji hrane. Javni poziv za kupovinu novih traktora, odnosno meru :  investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava,  raspisan je 4. januara 2018. godine, a rok za podnošenje zahteva je  do 26. februara ove godine. Naša zemlja će u okviru IPARD programa koristiti tri mere a vrednost sredstava koja će iz IPARD fondova biti predviđena do 2020.godine iznosiće 175 miliona evra.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here