Grad Zrenjanin ima aktivan pristup problemu rešavanja smanjivanja nezaposlenosti a jedan od podataka koji ide u prilog takvoj tvrdnji je da smo iz budžeta izdvojili 12 miliona dinara za aktivne mere zapošljavanja- izjavio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić

0
81

Tridesetog oktobra prošle godine na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu bilo je 13.775 nezaposlenih u Srednjem Banatu, a u Zrenjaninu 6.386. U istom periodu 2016. godine na evidenciji je bilo 16.468 lica, tako da je evidentno smanjenje broja nezaposlenih lica. Kada se govori o smanjivanju broja nezaposlenih i zrenjaninska lokalna samouprava čini napore da deo budžeta grada usmeri na rešavanje problema nezaposlenosti pa je ove godine u budžetu grada skoro 12 miliona dinara predviđeno za lokalni ekonomski razvoj, a za aktivne mere zapošljavanja izdvojeno je više od 5,5 miliona dinara. Da li će ova sredstva biti dovoljna i da li će u okviru ovih programa biti i nekih dodatnih mera glasila su pitanja koja smo uputili gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću.

Pored zrenjaninske lokalne samouprave i zrenjaninska filijala NSZ obezbeđuje podsticajna sredstva za zapošljavanje. Tako su svake godine podsticanju preduzetništva namenjeni i  javni pozivi za dodelu subvencija za samozapošljavanje. Iznos subvencija za samozapošljavanje koji se dodeljuje jednokratno, 2017.godine iznosio je 180.000 dinara, 200.000 dinara u slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih, a 220.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, što predstavlja i novinu u odnosu na 2016. godinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here