Sukob sa Republikom Albanijom uglavnom postoji u našim glavama jer su sva pitanja i svi sukobi iz prošlosti naše zemlje i Albanije rešavani brojnim mirovnim ugovorima kao i međunarodnim pravima i Poveljom UN – rekao je penzionisani pukovnik Vojske Srbije Goran Jevtović

0
310

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin istakao je na jednoj bezbednosnoj konferenciji  da je nesporno ‚‚da je prava adresa za rešavanje istorijskog sukoba dve nacije, albanske i srpske, Tirana, a ne Priština, jer se u Albaniji formuliše politika Albanaca.‚‚ ‚‚Gde god Tirana ima pretežan uticaj, a ima ga svuda gde je albanska zajednica zastupljena u vlasti, i tamo je zastupljen negativan odnos prema Srbima i Srbiji“, rekao je ministar odbrane i objasnio da je reč o Velikoj Albaniji,a ne samo rešavanju kosmetskog problema. „Radi se o sukobu sa ’Velikom Albanijom‘, koja vrlo jasno u političkom i geografskom smislu pokušava da nacrta svoje granice“, naveo je Vulin  dodajući da se suočavamo sa ideologijom ekspanzionizma.  Pukovnika Vojske Srbije u penziji Gorana Jevtovića pitali smo da li deli mišljenje  ministra Vulina kada iznosi ovakve tvrdnje.

Goran Jevtović kada govori o trenutnom stanju na kosovu Metohiji  navodi da ,, spas Srbije odnosno ostanak Kosova I Metohije leži u primeni tzv.’’ratne okupacije’’. Ona predstavlja institut međunarodnog ratnog prava usmeren na zaštitu civilnog stanovništva u ratu I po završetku rata.

Prema mišljenju  pukovnika Jevtovića zbog toga je potrebno ‘’neizostavno što pre zvanično proglasiti ‘’ratnu okupaciju dela naše teritorije’’ kao što se to dogodilo u slučaju Kipra 1974.godine posle turske invazije severnog dela ostrva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here