Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, danas je svečano otvorio 31. po redu privredno-turističku manifestaciju „Festival slanine 1988 – slaninijada“ u Kačarevu

0
183

Sekretar Radojević je izrazio zadovoljstvo, što se ova manifestacija već više od tri decenije održava sa uspehom i rekao da je ona odavno prevazišla lokalne okvire, i postigla zapaženu prepoznatljivost među ljubiteljima dobre i ukusne vojvođanske hrane u vidu raznovrsnih mesnih delikatesa, u evropskim ali i u svetskim okvirima.
On je takođe istakao da se do danas mnogo toga promenilo u organizovanju same manifestacije u pogledu uvođenja novih sadržaja.

„To je rezultiralo time da se iz godine u godinu povećavao broj izlagača i posetilaca. Postignuto je da se na preko 3.000 metara kvadratnih zatvorenog i otvorenog prostora izlažu mesni proizvodi, pre svega slanina proizvođača iz domaće radinosti ali i predstavnika industrije mesa u Srbiji,” istakao je Radojević. On je rekao da ne treba zanemariti ni podatak, da ovaj najveći Festival slanine u svetu, ovde u Kačarevu, poseti preko 100.000 ljudi.Naveo je i to da je ove godine svoje proizvode izložilo preko 250 izlagača, dok je prošle godine ova manifestacija brojala 150 izlagača.
Uputivši pohvale svima, koji su kroz ovu manifestaciji davali i još uvek daju značajan doprinos na očuvanju gastronomske kulture u Kačarevu ,Gradu Pančevu, Južnom banatu AP Vojvodini,Republici Srbiji, resorni sekretar je podsetio prisutne da u okviru agrarnih mera Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu , vodoprivredu i šumarstvo podstiče razvoj stočarske proizvodnje ali i preradnih kapaciteta. Cilj je da se, uz postojeće državne subvencije i premije, odnosno nacionalne mere podrške Ministarstva za poljoprivredu namenjenih ovoj oblasti agrara, još više i zajednički unapredi domaće stočarstvo .
Resorni sekretar je podsetio i na agrarne mere u stočarstvu: sufinansiranje opremanja stočarskih farmi (gde je opredeljen tri puta veći budzet u odnosu na prošlu godinu), sufinansiranje prerade mleka i mesa, sufinansiranje u okviru Godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa, te sufinansiranje aktivnosti na unapređivanju kvaliteta mesa u AP Vojvodini u 2017.godini.
Organizatorima 31. Slaninijade u Kačarevu Radojević je uputio čestitke na istrajnosti u očuvanju tradicionalnih vrednosti i baštine u Južnom Banatu, sa željom da uz podršku budu još uspešniji naredne godine i da zaštite geografsko poreklo proizvoda “Kačarevska slanina”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here