Svetski dan dece obolele od raka obeležava se 15. februara brojnim humanitarnim akcijama, a jedna od njih održana je I u Zrenjaninu

0
82

Zrenjanin je jedan od 40 gradova u Srbiji u kome je danas obeležen Svetski dan dece obolele od raka kao znak podrške svim mališanima koji se leče od ove opake bolesti i u znak sećanja na one koji su izgubili bitku za život. Humanitarni skup je deo kampanje “I ja se borim” koja za cilj ima podizanje svesti javnosti o malignim bolestima kod dece I koja ukazuje na to kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške obolelim mališanima i njihovim porodicama. Program su organizovali Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR, Gradska narodna biblioteka Žarko Zrenjanin I grad Zrenjanin, a obeležavanju ovog značajnog dana prisustvovao je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

Posetioci su imali priliku da kupe balone i druge promotivne artikle, a tokom današnje manifestacije je promovisan i humanitarni broj 1150, na koji se SMS porukom može donirati 100 dinara. Sva sredstva prikupljena tokom akcije biće usmerena na veliki projekat izgradnje dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu, koje je od svih pet dečjih odeljenja u Srbiji u najlošijem stanju. Jedan od realizatora ovog projekta je nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR koje sačinjavaju roditelji, lekari, medicinsko osoblje i svi ljudi dobre volje, a koje ima za cilj da olakša živote deci oboleloj od raka i njihovim najbližima pružajući im praktičnu, emocionalnu i materijalnu podršku. Član NURDORA, Milena Markov, je rekla da je na ovaj dan, koji se obeležava u celom svetu, važno znati da se u Srbiji svakoga dana razboli od raka bar jedno dete, a svake nedelje jedno dete umre od opake bolesti.

U 13 časova, ka nebu će biti puštene stotine balona podrške, čime će simbolično biti poslata poruka podrške svim mališanima koji se leče od raka u Srbiji.

Organizacija roditelja dece obolele od raka Nurdor organizovala je širom Srbije manifestaciju koja za cilj ima da deca koja boluju ali i njihovi roditelji, znaju da u borbi nisu sami.

Iako su maligne bolesti u dečjoj dobi retke, one, posle saobraćajnih nesreća, predstavljaju drugi uzrok smrtnosti dece.

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here