Počeo je 25.  Kopaonik biznis forum pod sloganom “Nakon razvojnih mera štednje”  

0
89

Pod sloganom “Nakon razvojnih mera štednje”  počeo je 25.  Kopaonik biznis forum, koji će trajati do 7. marta, a glavna tema i rasprave vodiće se o tome šta bi sve srpska ekonomija trebalo da uradi kako bi se povećala fiskalna stabilnost i samim tim se ostvario održivi privredni rast.

Ovaj najveći poslovni događaj u zemlji organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a učestvuje više od 1.500 državnih zvaničnika, diplomatski korovi, poslovni ljudi, domaći i strani investitori, međunarodne finansijske organizacije i stručnjaci. Učešće su potvrdili i najviši predstavnici države i Vlade Srbije , a na kraju foruma javnosti će biti predstaviti i “Kopaonik konsenzus”, dokument koji će sadržati zaključke i preporuke proizašle iz trodnevnog rada, a koji će biti upućen Vladi Srbije i Narodnoj banci Srbije.

Uoči foruma, Fiskalni savet Srbije pripremio je radni materijal u kojem se navodi da javne finansije Srbije i pored, izbalansiranog budžeta još nisu potpuno uređene, niti podsticajno utiču na privredni rast, po kom Srbija znatno zaostaje za zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Najvažniji cilj fiskalne politike koji bi predupredio buduće rizike i omogućio ubrzanje privrednog rasta jeste “da izbalansirani fiskalni rezultat postane nova normalnost u narednih pet do sedam godina”. “Uz to je potrebno i da se isprave ključni nedostaci dosadašnje fiskalne politike, odnosno da se sprovedu neophodne reforme javnog sektora i unapredi poslovni ambijent, pre svega u oblasti vladavine prava“, preporuka je Fiskalnog saveta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here