Stručnjaci Departmana za ratarstvo i povrtarstvo sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu povoljno su ocenili stanje pšenice i ječma na poljima u Vojvodini

0
140

Stručnjaci Departmana za ratarstvo i povrtarstvo sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu povoljno su ocenili stanje pšenice i ječma na poljima u Vojvodini, ali i dalje procenjuju da je biljkama potrebno više vode.

Snežne padavine, kako je objavio portal  „AgroServis plus”, nisu donele do danas više od 15-20 litara vode po metru kvadratnom i ta količina ne garantuje puni prolećni razvoj. Stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu tvrde da je pšenica dobro iskaljena za zimu, sa dovoljno šećera i da je koren pšenice u dužini jednog metra prodro u zemlju. Pšenica ima dobro bokorenje i od prihrane zavisi koliko će u daljem stasavanju biti klasova. Azot se spušta u donje slojeve i prati koren. Dobro su učinili ratari koji su prihranili pšenicu ovim hranivom, a za drugo, oko polovine marta, trebalo  bi da obezbede KAN ili AN, nikako UREU – navode stručnjaci. – Ovaj posao važno je završiti do vlatanja, jer je to neophodno pšenici za dalji razvoj i od tog posla u mnogome zavisi i prinos. Ove procene i preporuke odnose se i na ječam, koji je u solidnom stanju.

Uljana repica je u hladnim i suvim danima uz oscilacije temperature doživela stres i delimično pocrvenela, što nije najava za slabiji razvoj. To je, zapravo, bila reakcija na golomrazicu i utrošak azota. Izgleda da je 10-15 odsto uljane repice oštećeno tokom zime. Ovim procenama stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta pridružila se i dr Ana Marjanović Jeromela sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.

Nema razloga za brigu, sneg je bio suv i dobar izolator i većina polja je u dobrom stanju. Situacija je loša za biljke koje su formirale stabla, a nisu pod snegom. Najvažnije je da uljana repica što pre dobije azot, jer je „gladna”. Ako su neki delovi i propali zbog nedostatka fosfora i reakcije na golomrazicu, postoji mogućnost da se razviju bočne grane i nastavi rast – ističe dr Ana Marjanović Jeromela i dodaje da ratari već sada treba da se pripreme za zaštitu od repine pipe i u aprilu od sjajnika. Uljana repica zasejana je na oko 45.000 hektara i u nekim regionima po prvi put. Stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada imaju posebne zasluge za setvu ove uljarice u srednjem i južnom Banatu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here