Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić najavio je da će naša zemlja od 7.marta uvesti kontramere makedonskim uvoznicima zbog spora oko brašna

0
91

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je da će naša zemlja od 7.marta uvesti kontramere makedonskim uvoznicima zbog spora oko brašna.

Rasim Ljajić je u izjavi beogradskim medijima istakao da su prvi put ove, ali već 13. put u poslednjih sedam godina, Srbija i Makedonija u sporu zbog brašna, navodeći da na mesečnom nivou zbog toga naša zemlja gubi 200.000 evra.
On je podsetio na to da su makedonske vlasti uvele pre dve nedelje mere i otežale izvoz brašna iz Srbije, zbog čega srpski proizvođači i izvoznici brašna traže od Vlade Srbije da što pre reaguje kontramerama.

Vlasti u Makedoniji su, kako je objasnio, odlučile da se brašno iz Srbije ubuduće šalje u Makedoniju bez makedonskih markica, koje se dobijaju tek nakon fitosanitarnog pregleda, što u praksi može da potraje i ceo mesec. Prema njegovim rečima, argument makedonske strane za tu meru jeste da hoće da spreče šverc, jer se deo brašna nakon uvoza direktno distribuirao malim pekarama, što oni nisu mogli da kontrolišu.
Drugi razlog je taj što tvrde da deo brašna sa markicama nalepljenim u Srbiji završava na Kosovu, što takođe ne mogu da kontrolišu, naveo je Ljajić.
On je preneo da je makedonskoj strani predloženo da Srbija kontroliše markice u našoj zemlji, a Makedonci na svojoj teritoriji, uz saradnju inspekcija koje bi razmenjivale informacije, što nije prihvaćeno, a izostao je i adekvatan kontrapredlog.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here