Udruženje Petrovgrad održalo je konferenciju za novinare povodom inicijative da naš grad ponovo ponese nekadašnje ime – Petrovgrad

0
134

U zgradi Keramike Jovanović, udruženje Petrovgrad, održalo je konferenciju za novinare povodom inicijative da naš grad ponovo ponese nekadašnje ime – Petrovgrad.

Tema koja danima izaziva pažnju ne samo Zrenjaninaca nego i šire okoline jeste promena imena našeg grada u Petrovgrad. Da podsetimo, 17.novembra na praznik grada Zrenjanina osnovano je udruženje Petrovgrad koje je kao svoj zadatak, postavilo ostvarivanje ciljeva u oblasti zaštite srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa i negovanja srpskog jezika i ćirilice na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga. Jedan od ključnih ciljeva Udruženja jeste vraćanje gradu Zrenjaninu njegov nekadašnji naziv Petrovgrad. Do sada su održane brojne tribine i konferencije ovim povodom a jedna od njih, održana je danas u prostorijama zgrade Keramika Jovanović gde se najpre obratio predsednik Udruženja ,,Petrovgrad” Budimir Jovanović. U svom izlaganju istakao je razloge održavanja konferencije:

Na konferenciji su se mogli čuti i najnoviji podaci online peticije koja je uveliko u toku i preko koje se građani Zrenjanina kao i svi ostali izjašnjavaju povodom promene imena našeg grada. Rezultate je izneo predsednik Budimir Jovanović.

Direktor Zrenjaninske gimnazije i profesor istorije Milan Radaković takođe je podržao inicijativu da naš grad nosi ime Petrovgrad. Na današnjoj konferenciji podsetio je prisutne na lik i delo kralja Petra  Karađorđevića.

Pored predsednika Udruženja Petrovgrad Budimira Jovanovića i profesora istorije Milana Radakovića, konferenciji su prisustvovali i reprezentativac, potpredsednik Olimpijskog saveza Srbije Vojislav Tabački, doktor Vladimir Arbutinov i doktor ekonomskih nauka Dejan Molnar. Na kraju konferencije pristupili su potpisivanju Proglasa u kojem se navode razlozi pokrenute inicijative . Kako je najavljeno, u narednom periodu inteziviraće se aktivnosti pomenutog udruženja a sve u cilju kako bi se široj javnosti predočile činjenice i razlozi zbog kojih bi naš grad trebalo ponovo da ponese nekadašnji naziv Petrovgrad.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here