Mere agrarne politike, koje su bile aktuelne prošle godine, sprovodiće se i u 2018. godini i biće kvalitativno unapređene u pogledu podsticaja

0
83

Mere agrarne politike, koje su bile aktuelne prošle godine, sprovodiće se i u 2018. godini i biće kvalitativno unapređene u pogledu podsticaja, kako na republičkom tako i na pokrajinskom nivou – poruka je sa skupa u Privrednoj komori Vojvodine, održanog na temu finansiranja poljoprivrede uz podršku države u 2018. godini.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević je izneo da će i dalje posebna pažnja biti usmerena na mlade proizvođače do 40 godina, žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava, i poljoprivrednike koji rade u otežanim uslovima rada.

„Nastavićemo tempom iz 2017. godine, uz puno uvažavanje početka primene IPARD programa. Verujem da će poljoprivreda Vojvodine znati to da iskoristi na najbolji način, a svi oni koji nisu usmereni na bespovratna sredstva iz evropskog budžeta za njih su opredeljene nacionalne mere“, poručio je Radojević uz ubeđenje da ima dovoljno finansijskih sredstava da se izađe u susret poljoprivrednim proizvođačima.

Radojevića je ukazao i da će strateški interes biti opremanje regionalih sistema za navodnjavanje, te da je prošle godine započeto 11 takvih projekata preko Abu Dabi fonda. Naveo je i da je već je urađeno 13 novih projekata za drugu fazu, a za treću fazu u pripremi je još novih 14 projekata. Kako je istakao, Sekretarijat će prepoznati one poljoprivrednike koji su naslonjeni na ove regionalne sisteme za navodnjavanje u želji da oni budu u punoj funkciji. Pored sistema za navodnjavanje, prioritet će biti i udruživanje poljoprivrednika i zadrugarstvo.

Radojević je najavio je i prve konkurse. Tri konkursa Pokrajinskog sekretarijata koja su namenjena lokalnim samoupravama tiču se izgradnje, sanacije i rekonstrukcije vodnih objekata i kanalizacione mreže, uređenja atarskih puteva i otresišta, te uklanjanja divljih deponija s poljoprivrednog zemljišta.  Resorni sekretar je rekao da će ovogodišnji konkursi Sekretarijata biti fokusirani na intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, plastenike, protivgradne mreže, antifrost sisteme,opremanje, i ulaganje u opremu za vinarastvo.

Radojević je rekao da pokrajinska administracija sa svim svojim kapacitetima (Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, Razvojni fond Vojvodine, Garancijski fond Vojvodine, Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede) stoji na raspolaganju poljoprivrednicima da dođu do što povoljnijih finansijskih sredstava, kako bi uspešno realizovali prolećnu setvu.

„Pozivam poljoprivrednike da iskoriste te mogućnosti, da uzmu kreditna sredstva koja su izuzetno povoljna i da na taj način obezbede neophodne inpute za prolećnu setvu. Ubeđen sam da je to povoljniji i jeftiniji model za poljoprivrednike, koji konačno moraju da svojim poslovnim filozofijama sarađuju sa poslovnim bankama i državnim fondovima, koji nude povoljna sredstva.

Skupu u organizaciji lista Poljoprivrednik i Privredne komore Vojvodine, prisustvovali su i predstavnici Razvojnog fonda AP Vojvodine, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, Garancijskog fonda AP Vojvodine, lokalnih samouprava, zemljoradničkih zadruga i srednjih poljoprivrednih škola iz pokrajine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here