Gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima upriličio je prijem za predsednicu Saveta za integraciju Roma Pavu Novakov Čabrilovski i Jelenu Jovanović, poslanicu u Skupštini AP Vojvodine

0
75

Sastanak u Zrenjaninu iniciralo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, a tema sastanka u kabinetu gradonačelnika bio je položaj Roma u Gradu Zrenjaninu. Gosti našeg grada bili su Pava Novakov Čabrilovski, predsednica Saveta za integraciju Roma, Jelena Jovanović, zamenica predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i poslanica u Skupštini AP Vojvodine i Zijuš Šaćirović koordinator za romska pitanja i profesor Romskog jezika u OŠ “Servo Mihalj” u Mužlji. Nakon radnog sastanka gradonačelnik Janjić je istakao da lokalna samouprava pomaže sve nacionalne manjine u Gradu Zrenjaninu i naseljenim mestima.

Poslanica u Skupštini autonomne Pokrajine Vojvodine Jelena Jovanović istakla je da je obrazovanje najznačajnije u prevazilaženju problema sa kojim se Romi susreću.Nakon prijema u Gradskoj kući gosti su zajedno sa predstavnicima grada Zrenjanina prisustvovali otvaranju izložbe u Narodnom muzeju pod nazivom Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu. Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Čedomir Janjić, a pored Jelene Jovanović na otvaranju je govorio i autor izložbe dr Dragoljub Acković koji je rekao nešto više o izložbi.U periodu od 16. marta do 4. aprila izložba će biti postavljena u zrenjaninskom Muzeju, a potom najverovatnije prelazi u Čurug. Povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, ova postavka će se naći u Romskoj umetničkoj galeriji u Beogradu, a tokom proleća i leta planirane su postavke ove izložbe u nekoliko gradova u inostranstvu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here