Izjava Darka Paunovića povodom problema sa vakcinacijom dece

0
462

Za građane Srbije veoma popularno je postalo da se o svemu informiše na internetu i na forumima na kojima možemo pročitati mnoge nepouzdane informacije – rekao je doktor medicine dr Darko Paunović komentarišući trenutno raspoloženje u javnosti povodom odlaganja vakcinacije dece.

 Za trenutno stanje sa vakcinama i oko  vakcinacije pojedinci krive i pedijatre koji su podlegli uticaju uplašenih i neinformisanih roditelja. Navodi se da ima pedijatara u Srbiji, koji zbog insistiranja roditelja, odlažu vakcinaciju dece protiv malih boginja, zaušaka i rubeole MMR vakcinom, dok im deca ne progovore, a razlog za to je kako navode, autizam čiji se simptomi najčešće ispoljavaju u drugoj godini, pa se taj period podudara sa periodom davanja MMR vakcine. Sa druge strane mnogi u našoj zemlji sumnjaju u kvalitet vakcina jer postoji nedoumica da li su vakcine nekog proizvođača istog sastava i kvaliteta za sva tržišta. Da li su dozvole koje izdaje Agencija za lekove i medicinska sredstva dovoljna garancija da su vakcine dobrog kvaliteta? Odgovor na ovo pitanje dao je doktor medicine dr Darko Paunović.

Treba dodati da je prema podacima Instituta za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut, zaključno sa 22.martom na teritoriji Republike, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano ukupno 3970 slučajeva malih boginja, od kojih je 2087 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak. Najmlađa obolela osoba je stara 15 dana, dok je najveći broj obolelih u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina. Inače 95% obolelih  je nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here