Savez udruženja kozara i ovčara Srbije obavestio je Ministarstvo poljoprivrede da im je otežano poslovanje zato što nisu dobili premiju od 7.000 dinara po grlu u 2017. godini

0
109

Savez udruženja kozara i ovčara Srbije  obavestio je  Ministarstvo poljoprivrede da većina gazdinstava koja se bave ovim poslom nisu primili premije 7.000 dinara po grlu i za prodate jaganjce i jariće u 2017.  i da je to, pored suše, otežalo njihovo poslovanje.

Prema rečima predsednika Saveza udruženja kozara i ovčara Srbije Milana Rainovića, Savez razmatra predlog da svojim članovima preporuči prekid umatičenja grla. S obzirom da  potsticaji za kvalitetna priplodna grla za 2017. godinu nisu isplaćeni,  da je neizvesno kada će i da li će uopšte biti isplaćeni.  U takvim okolnostima kozari i ovčari smatraju da je stvaranje daljih troškova oko umatičenja besmisleno. Oni napominju da ovi troškovi nisu mali i da iznose 2.500 do 3.000 dinara po grlu.

Kako navodi portal Agro Servis plus, ministar poljoprivrede je do sada dao više izjava u kojima je tvrdio da su potsticaji za 2017. godinu skoro isplaćeni, pa zatim da će biti isplaćeni do kraja marta 2018. godine. Međutim, to se nije dogodilo.

Do danas više od 80 % kozara i ovčara u Srbiji nije dobilo potsticaje za kvalitetna priplodna grla za 2017. godinu. Ukoliko budemo prinuđeni da obustavimo proces umatičenja to će sigurno imati nesagledive posledice i poništiće dugogodišnje napore kako stočara tako i države da se unaprede ove grane stočarstva – navodi se na kraju saopštenja, koje je potpisao predsednik Milan Rainović.

Prošle godine od 5.469 ovaca prodato je mleko u dve-tri mlekare, a od 3.698 koza u deset mlekara. Ovih dana povećana je potražnja za kozjim mlekom, jer su pred otvaranjem ili već rade još tri nove mlekare za preradu ovog mleka. Najveće interesovanje pokazuje mlekara iz Kruševca, koja je rešena da kozje mleko preuzima od farmera iz okoline Subotice, po ceni od 50 dinara.

Međutim, tu ponudu farmeri ocenjuju kao nepovoljnu, jer manje mlekare već plaćaju 60- 80 dinara za litru kozjeg mleka, a mnogi kozari proizvode i sir, od koga solidno zarađuju.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here