Dr Miroljub Petrović: ” Ako pogledamo kroz istoriju ni jedna vakcina nije pomogla iskorenjivanju bolesti. “

0
1183

Svi možemo da se odbranimo od bilo kakve vrste bolesti ukoliko održavamo  adekvatnu higijenu , a ako pogledamo kroz istoriju ni jedna vakcina nije pomogla iskorenjivanju bolesti- rekao je direktor Instituta za prirodnu medicine dr Miroljub Petrović.

Vakcinacija dece protiv bakterije streptokokus pneumonija (pneumokoka) obavezna je od 1. marta, kako je predviđeno nacionalnim Pravilnikom o imunizaciji.  Za 2018. godinu planirano je 165.000 doza pneumokokne vakcine, navedeno je u Institutu  za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. “Aktivna imunizacija protiv oboljenja izazvanih pneumokokom sprovodiće se dostupnom vakcinom kod dece sa navršena dva meseca života primenom tri doze, a revakcinacija u drugoj godini života jednom dozom”, rekli su u Batutu.  Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije više od 1,6 miliona osoba umre godišnje od oboljenja izazvanih bakterijom pneumokok, a gotovo polovinu čine deca ispod pet godina života. Za komentar ove vesti zamolili smo dr Miroljuba Petrovića, direktora Instituta za prirodnu medicinu.

Vakcina koja je obavezna od 1.marta u našoj zemlji, prema rečima lekara štiti protiv pneumokok infekcije, koja pogađa decu mlađu od 5 godina i može da dovede do nekih od najtežih dečjih bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here