Izjava Bojana Torbice povodom rehabilitacije Milana Nedića i Dimitrija Ljotića

0
319

Sećanje srpskog naroda na ono što se odigravalo od 1941. do 1945 godine neće dozvoliti da se rehabilituju ljudi kao što su Milan Nedić ili Dimitrije Ljotić – izjavio je član predsedništva Pokreta socijalista Bojan Torbica.

Sada već maratonski postupak rehabilitacije Milana Nedića, srpskog premijera za vreme Drugog svetskog rata, nastavljen je u januaru , a novo ročište je predviđeno krajem ovog meseca. Porodica Milana Nedića najavila je da će podneti tužbu protiv predsednika Pokreta socijalista Aleksandra Vulina zbog njegovih izjava o Nedićevoj ulozi tokom nacisticke okupacije Srbije. Vulin je tim povodom izjavio da će mu biti “veliko zadovoljstvo” da se bori za istinu u srpskom narodu, njegovoj antifašitičkoj prošlosti i budućnosti. Koliko ovakvi postupci štete antifašističkom nasleđu Srbije i da li rehabilitacije pojedinih ličnosti iz doba II svetskog rata mogu stvoriti krivu sliku kod mladih kada je reč o tim događajima? Odgovarajući na ova pitanja član predsedništva Pokreta socijalista Bojan Torbica istakao je  da poslednjih godina pojedini profašistički pokreti u Evropi pokušavaju da izmene istoriju.

Porodica Milana Nedića, Srpski liberalni savet i Udruženje političkih zatvorenika komunističkog režima kao predlagači rehabilitacije Milana Nedića, imaju nameru da zbog, kako ističu, ’’ neprimerenih izjava kojima se vrši pritisak na sud’’ podnesu tužbe i protiv ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i predsednika skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava Mehu Omerovića.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here