Kukuruz se u ovo vreme više prodaje bez posrednika pa su i cene različite

0
110

Kao što se i ranijih godina događalo, kukuruz se u ovo vreme više prodaje bez posrednika pa su i cene različite.

Pre uskršnjih praznika kukuruz kupljen u gazdinstvima prodat je po 18,50-18,70 din/kg sa PDV, a pre nekoliko dana preko Produktne berze u Novom Sadu zaključena je prodaja po 17,40 plus PDV.

Među izvoznicima vlada blaga panika, jer u regionima poznatim po dobroj ponudi usred setve ovo zrno se slabo nudi. Procene o lageru kukuruza za izvoz kreću se oko 500.000 tona, ali niko nema približno tačan podatak koliko je kukuruza u silosima roda 2016. i 2017. i šta su realne potrebe domaćih potrošača. Ako se računa da će stočarstvo biti značajan potrošač u narednih šest meseci, onda ta prognoza pada u vodu, jer tovljači svinja, baš zbog malih prinosa žutog zrna minule jeseni, uz nedostatak prasadi, nisu obnovili tov. Jedini dinamični potrošači su farme brojlera, ali je i tu cena gotove robe izuzetno niska, pa opada tov. Ima još jedna novina na koju se može računati u prometu kukuruza: vlasnici velikih farmi su i ratari, pa potrebe za životinjskom hranom podmiruju sa svojih njiva i od malih gazdinstava više ne kupuju zrno.

U martu, kako prenosi portal Agro Servis plus, najviše kukuruza iz Srbije je smešteno u luke u Rumuniji, oko 65.000 tona, što je više od polovine od ukupnog izvoza. Ali, u poređenju sa istim periodom od lane to je svega jedna trećina. Da li će se u aprilu povećati izvoz i za koliko, znaće se uskoro. Izgleda da hoće, jer je otvoren izvoz prema Moldaviji sa 3.000 tona. Uz pomoć Ministarstva poljoprivrede rešene su sve formalnosti za legitimnu trgovinu kukuruzom sa ovom zemljom.

Pojedini ratari imaju dilemu o tome da li odmah ili kasnije prodati svoj kukuruz. Dobri poznavaoci tržišta – ponude i potražnje, a među njima su i „Žita Srbije”, tvrde da će „u narednom periodu tržište kukuruza biti zanimljivo”. Možda je osnova za ovu procenu vezana za podatke o ceni koja je imala rast ili je mirovala. U Bosni i Hercegovini za desetak dana cena kukuruza je porasla na 19,90 din/kg, dok je u Mađarskoj i Hrvatskoj mirovala.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here