Poznati srpski klarinetista Božidar Boki Milošević preminuo je

0
747

Poznati srpski klarinetista Božidar Boki Milošević preminuo je u bolnici u Beogradu u 87. godini.

 Božidar Boki Milošević rođen je u Prokuplju 1931. godine, a muzikom je počeo da se bavi 1950. godine, kada je zahvaljujući čuvenom violinisti Vlastimiru Pavloviću Carevcu, počeo da svira u orkestru Radio Beograda. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Brun Bruna. Po završetku Muzičke akademije postao je najpre član, a onda i šef Narodnog orkestra RTS-a, gde je ostao do penzije. Bio je profesor Muzičke škole „Josip Slavenski“ i član Beogradske filharmonije. Takođe, godinama je bio i član “Grand” produkcije, gde je vokalne izvođače pratio na sceni sa svojim orkestrom u emisijama “Grand šou” i “Grand parada”.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a među njima je i Nagrada za životno delo za sveukupan i izuzetan doprinos očuvanju srpske tradicije i kulture, koju mu je dodelilo Udruženje za negovanje tradicije i očuvanje baštine Niša. Svoj široki repertoar decenijama je predstavljao publici širom sveta.

 Za njim je ostalo četvoro dece, od kojih se troje uspešno bave muzikom. Sin Milan je takođe klarinetista i živi u Vankuveru, a ćerke Ksenija i Tijana su koncertmajstori Beogradske filharmonije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here