U Privrednoj komori Srbije održan je Investiciono-trgovinski forum Srbije i Kine na kome je učestvovalo više od 20 kineskih kompanija i oko 30 preduzetnika i 80 srpskih kompanija.

 Kineske kompanije, istaknuto je na forumu, zainteresovane su za saradnju sa srpskim partnerima u oblastima komunikacionih tehnologija, životne sredine i održivog razvoja, elektro, tekstilne, farmaceutske i industrije medicinske opreme. U fokusu interesovanja takođe je poljoprivreda, obrazovanje, nekretnine, usluge, infrastruktura, finansije, turizam.

Jelena Jovanović, direktorka Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS, istakla je da su kineske kompanije zainteresovane za trgovinu i investicije, kao i da veliki potencijal imaju i viši oblici saradnje – zajednička proizvodnja za treća tržišta.
„Srbija je na mapi kineskih privrednika, sve češće dolaze u našu zemlju i interesuju se za mogućnosti poslovanja. Srbija danas ima otvorenu i rastuću ekonomiju koja je mesto vredno njihovog interesovanja i ulaganja“, naglasila je Jovanović.
Novi put svile je naša razvojna šansa i Srbija bi mogla da postane važno čvorište, navela je Jovanović.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang poručio je kineskim kompanijama da su dobrodošli u prijateljsku zemlju ističući da su u prethodnih nekoliko godina odnosi Kine i Srbije dostigli najviši nivo.
Naša saradnja je veoma plodna. Otvorena je, preko Praga, avio linija između Srbije i Kine, razgovaramo i o direktnoj, koja će uskoro biti uvedena, najavio je ambasador.

Savet za promociju saradnje jug-jug savetodavno je telo koje deluje pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova Kina, a svom članstvu ima više od 90 bivših diplomata i oko 120 kompanija.  Predsednik tog saveta Lju Sinhu zahvalio je Privrednoj komori na organizaciji biznis foruma i istakao da Srbija i Kina imaju veliki prostor za razvoj i veliku perspektivu.

Tokom trodnevne posete Srbiji, Lju će posetiti lokaciju za izgradnju srpsko-kinskog industrijskog parka u Borči, koji će graditi kineska kompanija Ce eR Be Ce.