Delegacija nemačke pokrajine Baden Virtemberg obišla je biogasno postrojenje firme Bioelektra u Botošu

0
122

Delegacija nemačke pokrajine Baden Virtemberg koju je predvodio državni sekretar ministarstva životne sredine, klime i energije  dr Andre Bauman obišla je biogasno postrojenje firme Bioelektra u Botošu.

Poseta  delegacije nemačke savezne pokrajine Baden Virtemberg rezultat je programa partnerstva u oblasti bioenergetike između nemačke pokrajine I naše zemlje. Nemačka kao zemlja prednjači u oblasti proizvodnje I korišćenja biogasa I do sada je u toj zemlji instalirano  9000 biogas-postrojenja sa preko 4500 MWh ukupne instalisane snage. Ona predstavlja I jednog od lidera u eksploataciji I korišćenju ove vrste energije. S obzirom da je u Botošu krajem 2016.g. instalisano prvo ovakvo postrojenje u Srbiji, poseta delegacije Baden Virtemberg, koja je ostvarena u saradnji sa  nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju –GIZ,  bila je prilika da se sagledaju dalje mogućnosti saradnje kao I mogućeg korišćenja biogasa kao alternativnog energenta za zagrevanje. Posebna pažnja ovom prilikom posvećena je mogućnostima koje pruža i  javno-privatno partnerstvo kada je reč o korišćenju biogasa. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je dočekao nemačku delegaciju ispred biogasnog postrojenja, istakao je u izjavi za medije da zrenjaninska lokalna samouprava želi da podrži budući projekat javno-privatnog partnerstva između Bioelektrike I nemačkih partnera.

Državni sekretar ministarstva životne sredine, klime i energije  nemačke savezne pokrajine Baden Virtemberg,  dr Andre Bauman rekao je da ovakva postrojenja imaju dvostruki značaj: sa jedne strane čuvaju životnu sredinu dok sa druge stvaraju uštede lokalnoj zajednici.

Direktor firme „Bioelektra“ Branislav Pomoriški istakao je da postoje dobri izgledi da se ideja o zagrevanju stambenog I drugog prostora u Botošu uskoro realizuje.

Partnerstvo u oblasti bioenergije između nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg i Srbije je uspostavljeno septembra 2014. g.  Partnerstvo se zasniva na tri oblasti – u stvaranju povoljnih okvirnih uslova za razvoj održivog tržišta bioenergije koji bi doprineo energetskoj sigurnosti i zaštiti klime, jačanju saradnje između nemačkih i srpkih firmi povodom konkretnih projekata, razvoju tržišta i uspostavljanju kooperacijskih odnosa, kao i nadogradnji naučne saradnje na već postojećim temeljima sa ciljem daljeg razvoja tehnologija i promovisanja inovacija iz oblasti obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here