Započela je sa radom Međunarodna konferencija pod nazivom “Srpski pokret u Vojvodini u revoluciji 1848-1849. godine”

0
89

U petak ,20.aprila u dvorcu Kaštel u Ečki, započela je sa radom Međunarodna konferencija pod nazivom  “Srpski pokret u Vojvodini u revoluciji 1848-1849. godine”. Na otvaranju ovog istorijskog skupa, prisustvovali su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Kako su naveli organizatori konferencije, namera  je bila  da se tokom trodnevnog susreta istoričara i istraživača , kroz stručna izlaganja, raspravlja o istoriografskom, vojnom, društvenom, ekonomskom, političkom, kulturnom i etno-antropološkom segmentu srpskog pokreta u Habzburškoj monarhiji tokom revolucionarne 1848 – 1849. godine. Učesnike konferencije kao i goste u ime grada Zrenjanina pozdravio je gradonačelnik Čedomir Janjić, koji je u svom obraćanju istakao  da su  dvorac Kaštel, kao i monumentalna Županijska zgrada, današnja Gradska kuća u Zrenjaninu, otvoreni iste, 1820. godine, skoro tri decenije pre događaja  o kojima će se govoriti na ovoj konferenciji, rekao je Čedomir Janjić.

Konferenciju je otvorio predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor. On je naglasio da je poziv za otvaranje konferencije za njega bio „intrigantan i delikatan“, ne iz pozicije predsednika Skupštine AP Vojvodine, već iz pozicije predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, ali da ga je prihvatio iz više razloga.

„I pre 170 godina naša stvarnost bila je takva da smo se u tom istorijskom, revolucionarnom previranju, nalazili, uslovno govoreći, a i faktički, na različitim stranama, istakao je Pastor i dodao da ‚‚ako je raznobojnost vrednost u Vojvodini, onda se to ne odnosi samo na nošnje, muziku ili kuhinju, nego i na zajedničku istoriju koju različito  doživljavamo. Proteklo je dovoljno vremena od 1848. godine da o ovim stvarima trezveno i trudeći se objektivno govorimo i prihvatio sam da budem učesnik ovog zajedničkog poduhvata, da Rumuni, Srbi, Mađari, govore o ovom istorijskom periodu s pozicije iz koje ga doživljavaju‚‚- naveo je Ištvan Pastor. On je izrazio uverenje da će na kraju konferencije naš ukupan odnos prema zajedničkoj istoriji imati veću dozu razumevanja i prihvatanja različitog doživnjaja istorijskih momenata i činjenica, jer to nije samo bitno sa aspekta 1848. godine, nego je pre svega bitno sa aspekta naše zajedničke današnjice i sutrašnjice.

Otvaranju konferencije “Srpski pokret u Vojvodini u revoluciji 1848-1849. godine”prisustvovali su i  potpredsednici Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev i Aleksandra Đanković , a učesnici konferencije bili su su ugledni naučni radnici iz Republike Srbije, Mađarske i Rumunije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here