Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se na svečanoj akademiji kojom je Matica srpska obeležila Dan Biblioteke

0
141

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se na svečanoj akademiji kojom je Matica srpska obeležila Dan Biblioteke, kao sećanje na 1864. godinu, kada je parobrodom „Napredak“, Matica srpska preseljena iz Pešte u Novi Sad.

Podsećajući da Biblioteka Matice srpske pripada redu institucija od prvorazrednog nacionalnog značaja, bez kojih bi, kako je rekao predsednik Pokrajinske vlade trajanje i identitet našeg naroda bili nezamislivi, predsednik Mirović istakao je da je Matica srpska gotovo dva veka epicentar naše prosvećenosti, pismenosti i obrazovanja.

„Za to su zaslužne generacije ljudi koji su je, u tom često burnom i prelomnom vremenu stvarali, čuvali i razvijali. Od onih koji su joj, shvativši značaj narodnog prosvećivanja i obrazovanja, bili začetnici i pokretači, do vas koji danas imate privilegiju, ali i ogromnu odgovornost da je vodite i da brinete o kulturnom, a time i nacionalnom blagu koje se u njoj čuva. Zato podrška Pokrajinske vlade na čijem sam čelu, institucijama kakva je Biblioteka Matice srpske i, naravno, sama Matica srpska, nikada neće izostati“, izjavio je predsednik Mirović.

Svedočanstvo o dugom trajanju i svetloj tradiciji naše pismenosti i o brizi za tu tradiciju, kako je rekao Mirović, govore činjenice da se u njoj, čuva i najstarija ćirilička južnoslovenska knjiga – Oktoih prvoglasnik Đurđa Crnojevića iz 15. veka, te da ova Biblioteka ima preko četiri miliona publikacija, na više od sto stranih jezika.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je, ovom prilikom, da je knjiga najveće duhovno, etičko i estetsko utočište savremenog čoveka, i da će Ministarstvo svim mehanizmima unaprediti i negovati kulturu čitanja.

Ovom prigodom uručena je nagrada “Zlatna knjiga“ Biblioteke Matice srpske akademiku Svetislavu Božiću, za doprinos razvoju bibliotekarstva i bibliografskog rada.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here