Goran Kovačević: “Ono što je ključno za suzbijanje sive ekonomije u našoj zemlji su takozvani parafiskalni nameti kao i naša neorganizovanost.”

0
116

Ono što je ključno za suzbijanje  sive ekonomije u našoj zemlji  nisu visoki porezi , veći problem su takozvani parafiskalni nameti kao i naša neorganizovanost – rekao je generani direktor Gomexa Goran Kovačević.

U godišnjem izveštaju “Siva ekonomija u Srbiji 2017”, koju je sproveo NALED, navodi se da je obim sive ekonomije smanjen u prethodnih pet godina među registrovanom privredom sa 21,2 na 15,4% BDP-a, ali i dalje svako treće preduzeće posluje u sivoj zoni čemu značajno doprinose neregistrovane firme koje čine više od 17% ukupnog broja privrednih subjekata. ‚‚Tim povodom je zaključeno da unapređenje inspekcijskog nadzora radi otkrivanja neregistrovanih firmi mora da bude prvi prioritet novog akcionog plana Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.‚‚ Koliko zakonska regulativa trenutno zaista doprinosi realnom smanjivanju poslovanja u sivoj zoni? Generalni direktor Gomexa i član Upravnog odbora NALED-a, Goran Kovačević  odgovarajući na ovo pitanje naglašava da je borba protiv sive ekonomije proces koji nikada nema kraja.

Na proširenoj sednici Koordinacionog tela za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije Vlade Srbije, koja je održana pre godinu dana usvojeni su novi Akcioni plan za 2017. i 2018. koji predviđa povećanje broja mera i intenziviranje aktivnosti resornih institucija na smanjenju obima nelegalne trgovine, neprijavljenog rada i utaje poreza. Fokus novog Akcionog plana koji ima 107 mera, biće uspostavljanje efikasnijeg nadzora nad tokovima u sivoj zoni, unapređenje funkcionisanja fiskalnog sistema i smanjenje administrativnog opterećenja za privredu i građane. Jedna od novina jesu i mere za jačanje kapaciteta Poreske uprave.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here