Na zrenjaninskom Trgu slobode održana je po sedmi put manifestacija “Evropsko selo”

0
127

Na zrenjaninskom Trgu slobode u četvrtak, 10.maja održana je po sedmi put manifestacija “Evropsko selo”. Manifestaciju su otvorili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić I zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar.

 Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je otvarajući jučerašnju manifestaciju rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što sve učesnike konačno može da pozdravi na obnovljenom Trgu slobode, jer prethodnih godina vremenski uslovi nisu išli na ruku organizatorima.

Evropsko selo je manifestacija koja kroz viđenje učenika osnovnih škola pokušava posetiocima da predstavi svaku zemlju članicu EU , njihove običaje, kulturu, muziku kao I specifičnosti koje odlikuju svaku od njih. Kao I prethodnih godina, uoči otvaranja ove jedinstvene manifestacije u našoj zemlji, predstavnici lokalne samouprave su organizovali prijem za pojedine učesnike ovogodišnjeg Evropskog sela. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa svojim saradnicima I načelnicom Srednjobanatskog upravnog okruga Snežanom Vučurević sastao se sa  zamenicom šefa  Delegacije EU u Srbiji  Matejom Norčič Štamcar , ambasadorima  Republike Bugarske I Kraljevine Danske Ratkom Vlajkovim I Andersom Kristijanom Hogardom , državnom sekretarkom Ministarstva za evropske integracije Ana Rović, , Nebojšom Vojnovićem, podsekretarom Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Vidosavom Enderić, direktorkom Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine. U izjavi novinarima posle susreta sa čelnicima lokalne samouprave, ambasador Bugarske  Ratko Vlajkov rekao je da je već boravio na manifestaciji Evropsko selo I da je impresioniran onim što je  tada video.

Zamenica  šefa  Delegacije EU u Srbiji , Mateja Norčič Štamcar istakla je da se povodom Dana Evrope-9.maja u mnogim gradovima Srbije održavaju manifestacije koje zajednički realizuju Ministarstvo za Evropske integracije I Delegacija EU u Srbiji.

Ambasador Kraljevine Danske  Anders Kristijan Hogard zahvalio se na pozivu gradonačelnika Čedomira Janjića da poseti Zrenjanin povodom manifestacije Evropsko selo.

Evropsko selo prvi put je održano 2011.godine na inicijativu tadašnjeg direktora OŠ Mladost iz Tomaševca Slobodana Rakića. Prema zamisli osnivača manifestacije cilj tada pokrenutog projekta bilo je  promovisanje različitosti naroda i država na kojima se  temelji sadašnja Evropa. Jedan od motiva pokretanja čitavog projekta bio je I taj što skoro 75 odsto mladih iz Srbije nikada nije imalo priliku da putuje u zemlje Evropske unije.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here