Miša Vacić: “Kosovo i Metohija su sastavni deo Republike Srbije a Zajednica srpskih opština je obaveza koju su preuzeli privremeni organi u Prištini!”

0
277

Kosovo I Metohija su sastavni deo Republike Srbije , a Zajednica srpskih opština je obaveza koju su preuzeli privremeni organi u Prištini potpisivanjem dokumenta u Briselu – rekao je predsednik Srpske desnice Miša Vacić.

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj tvrdi da će Priština Zajednici srpskih opština dati pravni status, kada Kosovo postane punopravna članica UN i ništa manje od toga. On je rekao da su u vladi nastavili sa osnivanjem radne grupe, ali  da je njegovo mišljenje da će osnivanje Asocijacije , odnosno Zajednice srpskih opština dobiti status pravnog lica kada se Kosovo pridruži UN” , kao i da svaki drugi jednostrani korak u vezi sa ovim procesom smatra štetnim i nepotrebno odlaže stvari. Hodžaj je isključio svaku mogućnost stvaranja teritorije poput Republike Srpske na Kosovu. Kako Srpska desnica komentariše ovakve izjave kosovskih političara, pitali smo predsednika Srpske desnice Mišu Vacića.

Formiranje Zajednice srpskih opština predviđeno je prvim Briselskim sporazumom koji je potpisan 2013.g. ,a konkretni  detalji su usaglašeni opštim elementima pre tri godine. Ustavni sud Kosova je krajem 2015.g.  utvrdio da principi o Zajednici nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali je mišljenja to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i statutom. Srbija ovakvu  odluku Ustavnog suda tzv. Kosova do sada nije priznala.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here