Predrag Azdejković: “U Srbiji postoji trend da se situacija u odnosu prema LGBT populaciji poboljšava.”

0
310

U Srbiji postoji trend da se situacija u odnosu prema LGBT populaciji poboljšava s obzirom i da se pripadnici MUP-a trude da promene odnos prema zaštiti pripadnika te populacije- rekao je urednik gej magazina ’’Optimist’’ Predrag Azdejković.

 Prema istraživanju portala ‘’Da se zna’’ u prvih deset meseci 2017. godine, zabeleženo je 27 slučajeva napada na pripadnike LGBT populacije, a više od polovine napadnutih odnos policije opisuje kao „negativan i ponižavajući”. Navedeno je i da su podaci zapravo i gori od ovoga što nam statistike pokazuju, jer žrtve često ne znaju svoja prava”.  Jedan od problema je taj što veliki broj pripadnika LGBT populacije ne zna svoja prava i kako da ih ostvari. Da li se u poslednje vreme ipak nešto menja pitali smo glavnog i odgovornog urednika gej magazina “Optimist” Predraga Azdejkovića.

Srbija se prema izveštaju organizacije ILGA EUROPE-  Evropske organizacije za zaštitu interesa LGBT osoba –  pominje kao zemlja u kojoj se  zakoni o zločinu iz mržnje nedovoljno  primenjuju. “Postojeći zakoni moraju biti primenjeni u potpunosti i efektivno, kako bi bili efikasni. Zakonske odredbe koje se odnose na govor mržnje same po sebi ne mogu zaustaviti zločine motivisane predrasudama. To dokazuju slučajevi koji su prijavljeni nevladinim organizacijama u 2017. godini”, navodi se u izveštaju te organizacije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here