Evrointegracije su proces na koji smo se odlučili zbog nas samih , a ucene kojih ima – da ćemo brže ući u EU ako priznamo Kosovo , neće nas pokolebati  – rekao je Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnh poslova Srbije Veljko Odalovi.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da postoji pritisak na Srbiju da tokom ove ili sledeće godine postigne sporazum sa Prištinom ali je i dodao da Beograd neće trgovati u vezi Kosova i Metohije zarad rokova za članstvo u EU. Dačić je rekao i da države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova greše kada tvrde da je taj proces nepovratan. Da li ovi pritisci postoje konstantno i u kojoj meri oni utiču na poziciju naše zemlje u pregovorima sa Prištinom? Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnh poslova Srbije Veljko Odalović naglašava da  da pritisci postoje i da je to politika jednog broja zapadnih zemalja koje su sponzori kosovske nezavisnosti.

Istraživanje dve agencije za ispitivanje javnog mnjenja  koje je sprovedeno  u martu ove godine, pokazalo je da 81 odsto građana ne bi podržalo priznavanje kosovske nezavisnosti, čak ni kao uslov za članstvo u EU. Čak 45 odsto smatra da Kosovo nije izgubljeno, a za samo dva procenta je manji broj onih koji misle da jeste, dok 55 odsto građana veruje da nezavisnost Kosova neće priznati ova ili neka buduća vlada.