Veljko Odalović: “Evrointegracije su proces na koji smo se odlučili zbog nas samih, a ucene kojih ima – da ćemo brže ući u EU ako priznamo Kosovo, neće nas pokolebati!”

0
209

Evrointegracije su proces na koji smo se odlučili zbog nas samih , a ucene kojih ima – da ćemo brže ući u EU ako priznamo Kosovo , neće nas pokolebati  – rekao je Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnh poslova Srbije Veljko Odalovi.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da postoji pritisak na Srbiju da tokom ove ili sledeće godine postigne sporazum sa Prištinom ali je i dodao da Beograd neće trgovati u vezi Kosova i Metohije zarad rokova za članstvo u EU. Dačić je rekao i da države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova greše kada tvrde da je taj proces nepovratan. Da li ovi pritisci postoje konstantno i u kojoj meri oni utiču na poziciju naše zemlje u pregovorima sa Prištinom? Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnh poslova Srbije Veljko Odalović naglašava da  da pritisci postoje i da je to politika jednog broja zapadnih zemalja koje su sponzori kosovske nezavisnosti.

Istraživanje dve agencije za ispitivanje javnog mnjenja  koje je sprovedeno  u martu ove godine, pokazalo je da 81 odsto građana ne bi podržalo priznavanje kosovske nezavisnosti, čak ni kao uslov za članstvo u EU. Čak 45 odsto smatra da Kosovo nije izgubljeno, a za samo dva procenta je manji broj onih koji misle da jeste, dok 55 odsto građana veruje da nezavisnost Kosova neće priznati ova ili neka buduća vlada.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here