Zabrana lova na kečige

0
282

Svetska fondacija za prirodu (WWF) zatražila je zabranu lova na kečige u Srbiji na najmanje pet godina, da bi se omogućila obnova populacija te veoma ugrožene i drevne vrste ribe

Kako se navodi u saopštenju Svetske fondacije za prirodu, studija koju su uradili pokazuje da se kečiga intenzivno lovi, ne samo tokom dozvoljenog perioda ulova, već i tokom lovostaja, kada je ribolov zabranjen kako bi se omogućilo mrešćenje.

“Kroz naš i rad naših partnerskih organizacija, više puta smo dokumentovali neometanu prodaju kečige ispod zakonski propisane mere od 40 centimetara, u restoranima i na pijacama širom Srbije.

U Srbiji kečiga naseljava velike nizijske reke Dunav, Savu, Tisu i Veliku Moravu, kao i deo Zapadne Morave.

Prema “Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode ”, faktori ugrožavanja kečige su prekomerni lov, narušavanja prirodnih staništa izgradnjom brana i drugih vodoprivrednih objekata, invazivne i druge strane vrste koje dovode do bolesti, i industrijsko zagadjenje koja dovodi do degradacije staništa. Analiza Svetske fondacije za prirodu je ustanovila da svi ti faktori ugrožavanja kečige postoje u Srbiji, pa zbog toga Svetska fondacija za prirodu zajedno sa Asocijacom alasa Srbije i Ujedinjenim ribolovcima Srbije traži hitnu primenu mera koje Međunarodna unija za zaštitu prirode preporučuje, pre svega privremenu obustavu ribolova.

“Ekspertska grupa pri  Komisiji za očuvanje vrsta, snažno podržava značajne napore u Srbiji da se usvoji petogodišnja zabrana na izlov kečige, što bi predstavljalo veliki napredak za opstanak kečige u čitavom slivu reke Dunav”, navodi Međunarodna unija za zaštitu prirode.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here