Žetva pšenice će ove godine, zbog kiše, biti jedna od najdužih, a postoji opasnost i da se smanji kvalitet i očekivani rod od 3,3 miliona tona

0
115

Žetva pšenice će ove godine, zbog kiše, biti jedna od najdužih, a postoji opasnost i da se smanji kvalitet i očekivani rod od 3,3 miliona tona, rekao je direktor Uduženja “Žita Srbije” Vukosav Saković.

Vukosav Saković  je agencijama izjavio da je žetva počela 10. juna i da je prekinuta pre desetak dana, a da je ovršeno oko 50 odsto površina u Vojvodini ili ukupno oko 35 odsto u Srbiji.

“Prinosi su na početku žetve bili izvanredni, od šest do osam tona po hektaru ili u proseku 6,5 tona u Vojvodini, a u ostalom delu Srbije preko pet tona po hektaru”, rekao je Saković. Dodao je da je 2016. godine bio rekordan prosečan prinos od 5,1 tone po hektaru. On je rekao da je cena pšenice pred žetvu pala sa 17 na 16 dinara po kilogramu i da poljoprivrednici nisu zadovoljni, s obzirom na to da je 2008. godine koštala 28 dinara, a 2011. godine 22 dinara po kilogramu. Ova godina neće biti rekordna u svetu po proizvodnji pšenice, pa će Srbija, prema rečima Sakovića, moći da izveze 1,8 miliona tona, ako rod bude 3,3 miliona tona.

Poljoprivrednici iz Srema ističu da nisu “skinuli” pšenicu sa oko deset odsto površina.

Oni su rekli I da su nezadovoljni  cenom od 16 dinara i da bi minimalna trebalo da bude 18 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Portal Agromedia objavio  je još prošle nedelje da je žetva pšenice počela početkom juna, ali da je obustavljena zbog obilnih padavina, no da se na prvim otkosima u Vojvodini, prinosi kreću od šest do osam tona po hektaru. Prvi ulasci u njive obećavaju visok prinos, ali je konstatovano da postoji mogućnost da će padavine uticati na kvalitet zrna.

“Prvi otkosi koji su napravljeni, nagoveštavali su izuzetan rod, gde su prinosi bili između šest i osam tona u Vojvodini, sa kvalitetom koji je rastegljiv i zavisi od posejane sorte. Ono što nas pomalo plaši je 10 dana kiše u nekim krajevima čak i svakodnevne, i postoji bojazan da će kiša uticati na kvalitet”, objasnio je tada Saković.

Trenutna cena pšenice kreće se između 16 i 16,5 dinara. Protekle jeseni je pod pšenicom posejano 675 hiljada hektara i očekuje se prinos od 3,3 miliona tona pšenice, dodaje se na portalu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here