Izvoz junećeg mesa

0
334

Zbog veće potražnje za junetinom i otvaranjem ka turskom tržištu cene ove vrste mesa uskoro bi mogle da budu više i u maloprodaji na domaćem tržištu

Već sada u trgovinskim lancima kilogram junećeg buta košta oko 760 dinara što je rast oko 15 odsto u odnosu na cene od pre mesec dana, a analitičari predviđaju da se poskupljenje neće na tome zaustaviti.

Ovo je nedavno nagovestio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ističući da tovno govedarstvo ima perspektivu pre svega zbog velike potražnje, naročito u Turskoj. – Cena kilograma goveđeg mesa sa 1,90, koja je bila pre potpisivanja sporazuma, danas je na 2,30, 2,35 pa čak i 2,49 evra, gotovo 30 odsto je porasla samo zato što smo se otvorili za neka tržišta – rekao je ministar poljoprivrede.

Da je rast cena u radnjama značajan pokazuje i to da je u proleće prošle godine cena junećeg buta bila oko 660 dinara.Kako prenosi portal Agro njuz,  agrarni analitičar Čedomir Keco smatra da će se ovakve promene na tržištu otkupa odražavati na maloprodajne cene, ali da ta poskupljenja ne bi smela da budu velika jer je ta vrsta mesa ionako nerealno skupa.

Srbija je 2016. proizvela 77.000 tona junetine i govedine zajedno i u svetskoj razmeni ove vrste mesa zauzima veoma skromno mesto u odnosu na druge zemlje i svoje potencijale. Na visoku cenu junećeg mesa na domaćem tržištu utiče manjak goveda ali i visoke trgovačke marže, tvrde stočari. Najveći problem je nedostatak kvalitetnog mesa na tržištu, pre svega rase „simentalac”. Zahvaljujući subvencijama, višegodišnji pad proizvodnje junećeg mesa prvi put je zaustavljen 2016. godine ali je to i dalje nedovoljno za velike izvozne planove koji se najavljuju.

U oktobru prošle godine Turska je odobrila bescarinski izvoz 5.000 tona govedine iz Srbije. Prvih 20 tona svežeg, rashlađenog ili smrznutog goveđeg, odnosno junećeg mesa na to tržište isporučeno je u martu ove godine. Kako su preneli mediji, goveda su odabrana iz svih krajeva zemlje, ali je najveći deo otkupljen od zlatiborskih farmera. Turska je za pripremu mesa odabrala klanicu „Čajetina” za koju su utvrdili da ispunjava sve njihove standarde. U medijima se pominjalo da je jedna turska kompanija zainteresovana da otvori sopstvene pogone za klanje junadi i konfekcioniranje u Srbiji. Navodno, po obilasku potencijalnih lokacija izbor je pao na Čačak i Kragujevac. Velika su očekivanja i od industrije mesa „Srem Šid” koju je iz stečaja kupio konzorcijum „Agropapuk” i „Đurđević”. Najavljeno je da ta kompanija namerava da obrađuje 400 grla goveda dnevno i izvoz u Tursku.

– Odlučni smo da se izvozi u Tursku, ali imamo problem – nemamo klanice, objekte, koje su svojim kapacitetima i tehnološkim karakteristikama sposobne za goveđi program – izjavio je nedavno Nedimović, dodajući da u ovom trenutku imamo četiri licence za Tursku, a veoma male kapacitete za preradu goveđeg mesa.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here