Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je ispred Palate Srbija uz najviše državne počasti predsednika Ukrajine Petra Porošenka.

Ispred Palate Srbija, predsednik  Aleksandar Vučić dočekao je visokog gosta uz postrojenu Gardu i himne dve zemlje. Nakon svečanog dočeka dva predsednika održala su sastanak u četiri oka, nakon kojeg će im se pridružiti delegacije dve zemlje na plenarnom sastanku.

Srbija i Ukrajina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, koje žele da prodube na svim nivoima, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da Srbija želi da svi problemi u Ukrajini budu rešavani na miran način, uz poštovanje dogovora iz Minska, te da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko poželeo postizanje kompromisa sa Albancima oko Kosova i Metohije.

„Nadamo se i želimo da svi problemi u Ukrajini budu rešavani na miran način, da se poštuju Minski dogovori, i verujemo da je OEBS veoma važna karika u konačnom uspostavljanju mira. Predsednik Porošenko je poželeo Srbiji postizanje kompromisa sa Albancima, uz činjenicu da je Ukrajina uvek bila na strani poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferencijom za štampu.

On je preneo da je prisutna obostrana želja za unapređenjem bilateralnih odnosa, jačanju političkog dijaloga i jačanje ekonomske saradnje. Vučić je ukazao da je tek od prošle godine, posle velikog pada, ostvarena viša trgovinska razmena u visini od 357 miliona dolara, uz skok našeg uvoza i izvoza.

Ukrajinski predsednik je poručio je da dve zemlje nemaju bilateralnih problema, da Ukrajina odlučno poštuje i uvažava teritorijalni integritet Srbije, da nije priznala Kosovo a da rešenje za to pitanje treba naći putem kompromisa uz uvažavanje interesa Srbije. Naglasio je da su Srbija i Ukrajina veoma bliske zemlje, što potvrđuje i bliskost jezika, a članstvo u EU je još jedan cilj koji povezuje obe zemlje. Srbiji je poželeo da pobedi sve prepreke i postane član EU.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Ukrajine, Ivica Dačić i Pavle Klimkin potpisali su u Beogradu Sporazum Vlade Srbije i kabineta ministara Ukrajine o izmenama sporazuma o ukidanju viza za državljane Ukrajine. Sporazum je potpisan u okviru posete predsednika Ukrajine Petra Porošenka Srbiji, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.