Proteklog vikenda u Mužlji je održana manifestacija “Žetelački dani”, koja je posvećena negovanju i očuvanju tradicionalnih žetvenih običaja i kosidbe.

0
227

Proteklog vikenda u Mužlji je održana manifestacija “Žetelački dani”, koja je posvećena  negovanju i očuvanju tradicionalnih žetvenih običaja i kosidbe.

Trideset peta manifestacija Žetelački dani  koja se kao i ranijih godina tradicionalno obeležava početkom jula u znak poštovanja prema novom žitu i novom hlebu , počela je na platou ispred mađarskog Kulturno umetničkog društva Petefi izvođenjem prigodnog muzičkog programa koji su izveli članovi društva i gosti iz Sente. Prisutnim Mužljancima  i njihovim gostima iz naše zemlje i Mađarske, obratili su se članovi Saveta MZ Mužlja i predstavnici lokalne samouprave, a nakon zvaničnog početka manifestacije kolona žetelaca i učesnika krenula je na parcele kod Sunčanog jezera u Mužljanskom ritu gde je održan i centralni događaj – kosidba žita.

Svečanost žetve, koja za cilj ima očuvanje višedecenijske tradicije predaka, izražavanje zahvalnosti novom hlebu i prenošenje žetvenih običaja na buduća pokolenja, započela je  tradicionalnim žetelačkim doručkom. Prema očuvanim običajima posle doručka kosci na njivama polazili su  na rad uz zvuke tradicionalne muzike sa ovih prostora. Pre samog početka žetve obavljeno je i osveštanje novog roda pšenice kao i novog hleba, a zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Robert Otot zvanično je otvorio 35. Žetelačke dane.

Među 17 ekipa, koliko je ove godine učestvovalo na manifestaciji, našli su se žeteoci iz Skorenovca u kovinskoj opštini,  koji redovno dolaze u goste Mužljancima.Gligor Antal iz KUD Petefi Šandor iz Skorenovca je o učešću na Žetelačkim danima rekao.

Iz Lukinog sela na parcelu pod pšenicom kod Sunčanog jezera, došla je ekipa žetelaca koju su činile isključivo žene. Dorinu Gombar pitali smo da li je kosidba isključivo posao namenjen muškarcima.

Sa severa Bačke, iz Subotice , na Žetelačke dane još jednom je došao Stipan Kujundžić koji je kako je rekao, ”iskusni risar, odnosno kosač koji voli da učestvuje na ovakvim manifestacijama kako bi pokazao svoje veštine”.

Žeteoci su se svojski trudili da kosidbu obave na najbolji način. Pošto od pre nekoliko godina nema proglašenja zvaničnog pobednika Žetelačkih dana, sudije posebnu pažnju posvećuju  pojedinim elementima kao što su: izgled narodne nošnje koja se nosi, zatim koliko je pokošeno žito uredno složeno, koliko iznose dužina otkosa i brzina kojom se radi, izgled i stanje alata kojim se kosi kao i izgled krstine sa pokošenim žitom.

Ono što treba reći je da je kao i ranijih godina i ove godine u prvom planu bilo druženje starih prijatelja i iskusnih žetelaca jer pobednici Žetelačkih dana bili su svi oni koji su  učestvovali na manifestaciji koju su organizovali Udruženje porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus” iz Mužlje i MZ Mužlja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here