Otkup žita

0
337

Na osnovu Zaključka Vlade od 28. juna, Republička Direkcija za robne rezerve obaviće kupovinu do 28.144 tone merkantilne pšenice rod 2018. godine, domaćeg porekla.

Kupovina merkantilne pšenice obavljaće se posredstvom Produktne berze AD Novi Sad, od komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava,zemljoradničkih zadruga I skladištara koji sa Direkcijom imaju zaključen ugovor o skladištenju, čuvanju i obnavljanju merkantilne pšenice.

Komercijalna poljoprivredna porodična gazdinstva, zemljoradničke zadruge i skladištari moraju imati gazdinstvo koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, u skladu sa Pravilnikom o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije.

Merkantilna pšenica je domaćeg porekla, u rasutom stanju,zrela, zdrava, bez znakova plesni, stranih mirisa i ukusa, pogodna za ljudsku ishranu, nezaražena pšeničnim bolestima i štetočinama, u svemu prema srpskom standardu sa sledećim elementima kvaliteta: hektolitarska masa min. 76 kg/po hektolitru , vlaga maks. 13 %, ukupne primese maksimalno 2 % od čega neorganskog porekla maks. 0,25%.

Cena merkantilne pšenice je 18,00d/kg (u cenu je uračunat PDV), uskladišteno u silosu ovlašćenog skladištara Direkcije. Rok plaćanja kupljene merkantilne pšenice je do 15 (petnaest) dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije o isporuci merkantilne pšenice Direkciji.

Minimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od komercijalnog poljoprivrednog porodičnog gazdinstva je 10 , a maksimalna količina je 100 tona. Minimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od zemljoradničke zadruge je 20 tona, a maksimalna 150 tona. Minimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od ovlašćenog skladištara za merkantilnu pšenicu je 100 , a maksimalna 1.000 tona.

Zaključivanje ugovora o kupoprodaji obavljaće se na osnovu spiska registrovanih poljoprivrednih prodičnih gazdinstava, zemljoradničkih zadruga i ovlašćenih skladištara Republičke direkcije za robne rezerve, dostavljenog od strane Produktne berze u Novom Sadu.

Zainteresovano registrovano poljoprivredno porodično gazdinstvo, zemljoradnička zadruga ili skladištar Direkcije za merkantilnu pšenicu prijavljuju se Produktnoj berzi, Novi Sad, elektronski, svakog radnog dana od 9,00 do 14,00 časova, počev od 10. jula tekuće godine,na adresi www.proberza.co.rs/otkuppsenice2018/.

Za sve informacije možete se obratiti Direkciji, na brojeve telefona: 011/3238-997, 3239-059  ili „Produktnoj berzi“ ad Novi Sad na sledeće brojeve telefona: 021/526 165; 021/443-473.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here