Prošlogodišnji gubitak Dana piva od 14 miliona dinara kao i sve gubitke – nadoknadiće Zrenjaninci iz svojih džepova

0
190

Prošle godine prema objavljenim finansijskim rezultatima, prihod od izdavanja tezgi i prostora tokom   Dana piva iznosio je 11 koma 6 miliona dinara, dok je za honorare izvođača izdvojeno 26 miliona dinara što znači da je ’’minus’’ bio više od 14 miliona dinara, odnosno toliko je iznosio račun koji nam je ispostavljen od strane Grada  kao poreskim obveznicima i koji ćemo svi platiti.

Po trideset treći put ove godine  Zrenjanin će biti domaćin manifestacije Dani piva. Ipak lokalna vlast insistira na održavanju ove manifestacije iako grad odavno nema pivaru. Pre nekoliko meseci šabačka firma za promet sekundarnim sirovinama kupila je linije za točenje i punjenje piva, kompresore , mlinove, tankove i drugu opremu čime je stavljena i tačka na sudbinu pivare koja je svoju proizvodnju imala od 1745. godine  do 2006.godine kada je iz punionice izašla poslednja flaša zrenjaninskog piva, a četiri godine kasnije 250 radnika poslato je na biro za zapošljavanje. U međuvremenu – od 2006. godine do danas bilo je pokušaja da se pokrene proizvodnja pa je tako i grad Zrenjanin odnosno deo rukovodstva zagovarao mogućnost prelaska Pivare u ruke lokalne samouprave. Tema Pivare posebno je aktuelizovana tokom 2013. godine kada su visoki funkcioneri gradske uprave sa optimizmom najavljivali da bi Zrenjaninska industrija piva mogla da oživi, ovoga puta pod okriljem grada. Tako je u tekstu objavljenom 25.04.2013 u Večernjim novostima  sekretar Skupštine Grada Zrenjanina Milan Mrkšić izjavio da je ‚‚Grad Zrenjanin zainteresovan za kupovinu preostale imovine Zrenjanjinske industrije piva. ‚‚ On je rekao da će se to pitanje naći i na dnevnom redu skupštinske sednice zakazane za 9. maj i da očekuje podršku svih odbornika.

-Pivara je nešto što prirodno pripada ovom gradu, a znamo da je ona od 1745. godine jedan od prepoznatljivih brendova Zrenjanina i zašto bismo to prepustili nekom trećem kupcu – dodao je Mrkšić.  Prema njegovim rečima, jedan od motiva za kupovinu pivare je pre svega mogućnost obnavljanja proizvodnje što je, kako je istakao, sjajna prilika za otvaranje novih radnih mesta u Zrenjaninu. – navedeno je u tekstu u Večernjim novostima. Međutim od čitave ideje se odustalo, pa je tadašnji predsednik Skupštine grada Zrenjanina Radovan Bulajić objasnio i razlog za to .
Jedna od ideja koja je uspela da se realizuje je da se u prostoru nekadašnjih objekata pivare napravi Muzej piva, pa se postavka preostalog dela opreme nalazi u delu prostora Pivare u ulici Vojvode Petra Bojovića u Zrenjaninu. Objekti pivare, koja je pod zaštitom države, uknjiženi su na grad Zrenjanin koji je sadašnji vlasnik nekretnina. Međutim tu se ne završava priča o kraju Zrenjaninske pivare jer prema zakonu o restituciji naslednici poslednjeg vlasnika Dušana Dunđerskog  polažu pravo na povraćaj imovine I to pravo će iskoristiti. I pored toga što nemamo pivaru,  lokalna vlast ne  odustaje od Dana piva pa će tako krajem avgusta Zrenjanin ponovo biti veliko ispijalište lav,jelen, zaječarskog, tuborg,laškog i ko zna kog domaćeg i stranog piva. Grad će ponovo biti na mapi sličnih manifestacija u regionu, a njih je ove godine ukupno trideset. Slične manifestacije se održavaju u Beogradu, Zagrebu, Osijeku, Karlovcu, Novom Sadu, Laškom , Sarajevu, Pančevu,Budimpešti i da ne nabrajamo dalje.  Pivo neće moći ni bez dobre muzike i zabave , pa će tako i ove godine iz gradske kase na račune izvođača  sigurno otići poprilično velike svote novca. Prema nekim podacima, prošlogodišnja fešta ljubitelja piva koštala je Zrenjanince 200 000 evra. Evo šta o Danima piva, troškovima održavanja manifestacije kao i o stavljanju ključa u bravu pivare stare 265 godina misle naši sugrađani.

Od gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića smo zatražili odgovor na pitanje:  Kada će biti pokrenuta pivarska proizvodnja, s obzirom da je najavljena prošle godine, a u međuvremenu, Pivara je isečena u staro  gvožđe? Iz kabineta gradonačelnika Zrenjanina u našu redakciju stigao je pismeni odgovor u kome se navodi: ‚‚Postoje zainteresovani privatnici za pokretanje proizvodnje piva.  Sa nekima od njih ozbiljno pregovaramo, a kao što obnavljamo gradnju brodova u našem gradu, tako ćemo obnoviti i proizvodnju piva. U našem gradu ponovo će se piti pivo iz zrenjaninskih pogona.”

Govoreći o Danima piva Aleksandar Marton je ocenio da su Dani piva lepa manifestacija ali da je veliki minus to što se u gradu ne proizvodi pivo kao i što velika sredstva odlaze za plaćanje estradnih zvezda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here