Proteklog vikenda u je Vojvodini privedena kraju žetva pšenice

0
132

Proteklog vikenda u je Vojvodini privedena kraju žetva pšenice. U centralnim delovima Srbije vršidba će biti produžena zbog kiše i manjeg broja kombajna.

Prema rečima direktora ”Žita Srbije” Vukosava Sakovića kvalitet zrna i prinosi biće šaroliki, pa će od toga koliko je bilo kiše zavisiti kakvo ćemo žito imati ove godine. ”Očekuje se da prinos bude pet tona po hektaru na nivou cele Srbije i malo iznad toga, i da naša zemlja od ovogodišnje pšenice ima između 3,2 i 3,3 miliona tona novog hlebnog zrna“, kazao je Saković, i podsetio na to da smo lane sa 540.000 hektara imali 2,3 miliona tona žita, dok sada žanjemo površinu od 675.000 hektara.

Kako prenosi novosadski Dnevnik, Saković je naveo da zabrinjava hektolitarska masa, koja se kreće od 70 do 76, i što ima proklijalih zrna. ”Proklijalo zrno se javlja na parcelama gde je rod polegao, ali poleganje nije zbog obilne i česte kiše, već zavisi od sorte pšenice“, rekao je Saković, i posavetovao ratare da u narednoj setvi povedu računa i o tome. U pogledu cene, on ističe da će kvalitetan rod sigurno biti skuplji, ali će cena biti stvar dogovora otkupljivača i prodavca.

Predsednik „Žitounije” Zdravko Šajatović ističe da se može očekivati da na zimu pšenica vredi više jer će podbačaje u prinosu i kvalitetu zbog kiše imati i zemlje u okruženju, ali i one koje su daleko od Srbije. ”U Rusiji se očekuje 20 odsto manji prinos, a i Ukrajina će imati manje žita“, rekao je Šajatović.

U pogledu kvaliteta, on naglašava da su očekivanja da će polovina žita biti dobrog kvaliteta, a druga lošijeg pa će ta loša pšenica ići za stočnu hranu. Ali, može se desiti, navodi Šajatović, da zbog obilnih kiša u pšenici bude više od četiri odsto proklijalog zrna pa takvo žito neće kupovati ni fabrike stočne hrane.

Cena novog roda je trenutno kao što je bila i tokom žetve, i kreće se od 16 do 17 dinara kilogram, odnosno 16 dinara bez PDV-a i 17 dinara sa PDV-om, dok su Robne rezerve Srbije otkupile simboličnih 30.000 tona po 18 dinara.

Za sada se još ne trguje pšenicom novog roda jer ratari i mlinari čekaju kraj žetve pa je samo skladište u silose. Pojedini otkupljivači  navode da nisu počeli da otkupljuju novu pšenicu. Cena se formira dnevno I pre nkoliko dana ona je iznosila 16,5 dinara, s PDV-om, a upravo zbog trenutne cene, koja ne ide naruku ratarima, otkup stoji.

S druge strane, otkupljivači sa juga Banata trguju novim rodom i plaćaju u zavisnosti od kvaliteta zrna i količine koja se nudi na prodaju. O ceni se dogovaraju s prodavcem žita i do sada su davali za kilogram nove pšenice od 16,2 do 16,5 dinara, bez PDV-a. Na području srednjeg Banata žito je slabo rodilo jer su obilne padavine oprale zrno pa pšenicu ispod 70 hektolitara otkupljivači ne primaju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here