Berba kupine

0
124

Iako je uveliko došlo vreme za berbu kupina, veći broj kupinara još nije počeo da ih bere jer još ne znaju cenu i nema zainteresovanih otkupljivača.

Malina, višnja pa sada I kupina skreću pažnju javnosti jer proizvođači muku  muče kako I kome da plasiraju ovogodišnji rod. .Knjaževački kupinari počeli su da primenjuju najradikalnije mere – neki zasadi kupina već su na đubrištu- prenosi portal Agro njuz.

Odgajivači su revoltirani pa navode da su ulaganja u zasade kupina propali . Oni smatraju I da su nasamareni jer rade za nula dinara zarade I pored toga što se trude da tržištu pruže kvalitetan proizvod. U mestu Trgovište kod Knjaževca godišnje se proizvede 130.000 kilograma kupina. Proizvođači ističu da je već sada oko 70 odsto roda propalo. “Jednostavno, došlo se u situaciju da niko ne želi, najbolju, najkvalitetniju robu.” Jedan od kupinara navodi da je krčenje zasada jedino rešenje.

U opštini Knjaževac objašnjavaju da su razgovarali sa svim hladnjačarima u Srbiji, ali da kapaciteta za otkup i skladištenje kupina nema.

“Mi kao lokalna samouprava razmatramo mogućnost da što pre omogućimo kupinarima udruživanje i povezivanje  kako bi uz našu pomoć mogli da naprave svoje preradne kapacitete, i kako ne bi dolazili više u situaciju da svoje “crno zlato” kako ga oni zovu moraju da bacaju”, ističu  čelnici  Opštine Knjaževac.

Lokalna samouprava planira da i naredne godine subvencioniše proizvodnju voća. Međutim, u selima se s pravom pitaju – da li će se, i ko – usuditi za novu proizvodnju posle ovogodišnjeg gubitka.

Koliko je stanje po pitanju otkupa kupina loše, pokazuju i prošlogodišnji primeri kada je otkupna cena za sortu čačanka iznosila do 40 dinara, a čuvena loh nes plaćala se svega 50 dinara za kilogram. To nije odgovaralo kupinarima, pa su u pojedinim mestima obustavljali berbu, jer je kilogram od strane otkupljivača  povremeno plaćan samo 20 dinara. Kao i ranijih godina, sve oči uprte su u hladnjačare i otkupljivače, koji, kako navode voćari, i dalje ucenjuju sa cenom i mešetare sa otkupom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here