Stefanović o priznavanju Kosova i obećanjima Zapada

0
72

Ne bih bio iznenađen da su naši predstavnici vlasti nešto obećali sagovornicima na Zapadu ali je istovremeno žalosno da od albanskih sagovornika više čujemo o tome šta se dešava oko Kosova nego od naših zvaničnika – izjavio je predsednik pokreta Levica Srbije Borko Stefanović.

Predsednik tzv.kosovske Skupštine Kadri Veselji rekao je da je cilj Kosova da se priključi međunarodnim institucijama i da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama. Prema njegovim rečima, Kosovo je “nezavisna i suverena zemlja” i sporazum sa Beogradom “moraće da poštuje te principe”.  On tvrdi i da je Priština dobila uveravanje međunarodne zajednice da će se ti “principi” poštovati u procesu finaliziranja sporazuma sa Beogradom. Da li ovakva uveravanja međunarodne zajednice i izjave čelnika Kosova  pokazuju da je Beograd spreman da prizna tzv.Kosovo kao nezavisnu državu? Lider pokreta Levica Srbije  Borko Stefanović smatra da Srbija neće formalno priznati Kosovo jer je za to potreban odgovarajući akt Vlade kao i da tako nešto u našoj zemlji niko neće učiniti niti treba da učini.

Kako su na početku ove godine ocenili pojedini politički analitičari,  i Beograd i Priština će mnogo izgubiti ukoliko ne naprave istorijski sporazum. Srbija će stajati na putu ka EU, dok su kosovske vlasti nezadovoljne jer ih i dalje nije priznalo više od 100 država, među kojima je i pet članica Evropske unije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here