Branko Pavlović govori o konceptu tranzicije

0
232

Posle sastanka Ministra finansija Siniše Malog sa  zamenicima direktora Poreske uprave javnost bi morala da zna o kojim novim merama su raspravljali učesnici tog razgovora – rekao je nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović.

Ministar finansija Siniša Mali sastao se pre nekoliko dana sa 12 zamenika direktora Poreske uprave tražeći od njih ključne tačke koje otežavaju rad privrede i usporavaju privredni rast države. Kako prenose mediji,  na sastanku zatvorenom za javnost, Mali je gotovo dva sata razgovarao o izazovima sa kojima se poreznici svakodnevno suočavaju, potezima koje je potrebno preduzeti i činjenici da se Poreska uprava mora modernizovati. Zbog toga je odlučio da formira radnu grupu koja bi trebalo da ubrza reformu Poreske uprave, uključujući skraćenje rokova za povraćaj PDV-a, podizanje poreskih prihoda i bolju poresku disciplinu. Da li radna grupa može ubrzati tu reformu i zašto se periodično u Srbiji već 20 godina postavlja pitanje reforme Poreske upave? Advokat Branko Pavlović nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju istakao je da je normalno da se ministar finansija susreće sa predstavnicima Poreske uprave kako bi sagledali stanje u oblasti za koju su nadležni I dodaje.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će  tokom ove godine biti završen kompletan predlog propisa za smanjenje poreza na zarade, pa bi ta mera mogla da se sprovodi od januara naredne godine. Istim predlogom biće predviđeno i smanjenje zakonskog roka za povraćaj PDV-a. U protekloj godini je ogroman problem u poslovanju privrednika pravila neredovna isplata sredstava na ime povraćaja poreza na dodatu vrednost. Ovo su najviše osetila izvozna preduzeća koja računaju na veće iznose od povraćaja PDV-a. Da problem postoji i da Poreska uprava kasni i probija zakonske rokove, javno je za skupštinskom govornicom saopštio i  prethodni ministar finansija Dušan Vujović krajem prošle godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here