Pretnje da bi se Srpskoj pravoslavnoj crkvi mogla oduzeti imovina bila bi pretnja srpskom narodu u Crnoj gori – rekao je dr Dragan Petrović

0
121

Pretnje da bi se Srpskoj pravoslavnoj crkvi mogla oduzeti imovina bila bi pretnja srpskom narodu u Crnoj gori I to bi predstavljalo jedan od načina asimilacije Srba u toj zemlji – rekao je dr Dragan Petrović iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu

Patrijarh Irinej ocenio je da je položaj Crkve u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozloglašene fašističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske. Komentarišući česte negativne poruke crnogorskih zvaničnika upućene Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, te pretnje da bi Crkvi mogla biti oduzeta imovina, patrijarh Irinej je rekao da je tako nešto nezamislivo u 21. veku.

Sa druge strane crnogorska vlada navela je da  ‚‚demokratske i ljudske vrednosti, koje su izdržale izazove u teškim vremenima ,  ne mogu ničim biti dovedene u pitanje, a pogotovo ne paušalnim, zlonamernim i neutemeljenim ocenama.‚‚ Dr Dragana Petrovića iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu zamolili smo da prokomentariše  ovakve izjave i zašto one postaju  aktuelne u sadašnjem trenutku.

Dr Petrović ističe i da je ‚‚za pojedince saopštenje preoštro ali da ono ukazuje na opasnost da se ozbiljno ugrozi milenijumski položaj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori‚‚ i dodaje..

Povodom reakcija vlasti Crne Gore patrihajrh Irinej je izjavio da će „vrlo rado  demantovati to što je rekao. ‚‚Bilo je to, istina, malo strože nego što bi bilo normalno, ali ću vrlo rado demantovati kada dobijem obećanje da oni neće više pretiti da će Crkvi oduzeti imanja u Crnoj Gori, da će oduzeti crkve i manastire i kada prestanu da prete da će proterati sveštenike i monahe Srbe iz Crne Gore. Onda ću izjavu povući i demantovati je, do tada, ostajem pri njoj“, rekao je patrijarh Irinej.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here