Aleksandar Vučić u Zrenjaninu

0
150

U Zrenjaninu je održana ceremonija potpisivanja sporazuma za izgradnju fabrike guma “Šandong Linglong”, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović,  gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić kao i ministar privrede Goran Knežević koji je sa direktorom kineske kompanije Ven Vangom i potpisao sporazum.

Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma Šandong Linglong počeće izgradnju fabrike sledeće godine u Zrenjaninu. U pitanju je najveća strana investicija u Republici Srbiji kao i najveća privredna investicija u Zrenjaninu ikada. Fabrika će se graditi u industrijskoj zoni Jugoistok za šta je grad obezbedio 136 hektara zemljišta. Tim povodom je u Baroknoj sali Gradske kuće održano svečano potpisivanje Sporazuma o saradnji između grada Zrenjanina i predstavnika kompanije za proizvodnju radijalnih pneumatika ,,Linglong Tajr” iz Kine. Ovom svečanom događaju prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasador Narodne Republike u Kini u Srbiji Li Mančang, ministar privrede u Vladi Srbije Goran Knežević, predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. Sporazum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor kineske kompanije Ven Vang. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, okupljenima se obratio posle potpisivanja sporazuma i rekao da je danas potpisan tzv. Memorandum, a da se nada da će se tokom njegove posete Kini, koja će se desiti za nepunih mesec dana, realizovati i potpisivanje zvaničnog ugovora.Takođe je dodao da je jedna ovakva investicija izuzetno značajna ne samo za Zrenjanin nego i za celu Srbiju.

O značaju investicije i o tome koliko će ona doprineti razvoju ovog dela Srbije govorio je predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović.

Prisutnima se u ime domaćina obratio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je gostima poželeo dobrodošlicu i još jednom je potvrdio da je Zrenjanin dobro mesto za investiranje.

Ocenjen kao veliki prijatelj srpskog naroda, kineski ambasador u Srbiji Li Mančang se zahvalio investitorima što su izabrali baš grad Zrenjanin za dalje poslovanje.

Izvršni direktor kineske kompanije Ven Vang istakao je zalaganje predsednika Vučića koji je u prethodnom periodu svojim sugestijama pomogao da se Kinezi odluče za Srbiju.

Nakon završetka zvaničnog dela, predsednik Vučić se obratio medijima gde je najpre odgovorio na pitanje da li će i Kinezi biti zaposleni u novoj fabrici i da li će naša država i koliko dati subvencija kineskim investitorima?

Predviđeno je da izgradnja fabrike zvanično počne u aprilu 2019. godine i da se odvija u 3 faze pri čemu bi zadnja faza bila okončana u martu 2025.godine. Plan je da kineska kompanija u fabrici u Zrenjaninu godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma visokih performansi i prema najavama zaposliće 1 200 radnika . Projekat tek treba da odobri kineska državna komisija za Nacionalni razvoj i reformu, kao i Ministarstvo trgovine Kine i Državna administracija za razmenu sa inostranstvom. Kako je ranije najavljeno, kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma “Šandong Linglong” planira investicioni projekat u Srbiji vredan 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here