Uvoz GMO soje iz Makedonije

0
191

Posle otkrivanja prisustva GMO proizvoda uvezenih iz Srbije na tržište u Makedoniji, na graničnim prelazima te zemlje prema Srbiji pojačane su mere kontrole uvoza pojedinih proizvoda.

U Makedoniji su stupile na snagu mere pojačane kontrole prehrambenih proizvoda posle otkrića oko jedne tone  GMO pirinča, kao I proizvoda od soje koji su uvezeni iz Srbije. Agencija za hranu i veterinarstvo  Makedonije objavila je da je odmah počela kontrolu 30 proizvođača pirinča za koje postoje indicije da su koristili genetski modifikovano seme. Direktor Agencije za hranu i veterinu Makedonije, Zoran Atanasov, rekao je da je poznata sorta kočanskog pirinča dobijena od genetski modifikovanog semena i da se nastavlja dalja kontrola na terenu. Atanasov  je naveo  da Agencija ima spisak osoba kod kojih takav pirinač  može da se nađe.

Kako je objasnio Atanasov,  kontrole su pojačane ne samo u Makedoniji, već i na graničnim prelazima prilikom uvoza pirinča, a priprema se i kontrola celokupne ovogodišnje žetve te žitarice u Makedoniji.

Ministar trgovine,telekomunikacija i usluga Rasim Ljajić je rekao da do sada nije dobio nikakve informacije od makedonskih zvaničnih organa o tome da su u Makedoniju uvoženi GMO sojini proizvodi . On je najavio i da će reakcija naših organa uslediti tek kada makedonski zvaničnici dostave potrebne informacije o eventualnom  spornom uvozu GMO proizvoda.

Prema informacijama makedonskih medija, genetski modifikovanu hranu – sojine ljuspice i šnicle od soje prodavao je proizvođač zdrave hrane “Vitalija”. Ova kompanija  je negirala takve navode, i saopštila je da je “soju uvozila od renomirane srpske kompanije ‘Sojaportein'” koja je jedan od najvećih proizvođača non-GMO soje u Evropi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here