Svake godine na hiljade đaka manje

0
478

Danas je u školske klupe selo 65.510 đaka prvaka, što je najmanji broj otkako se vodi statistika u Srbiji. Poređenja radi, septembra 2000. u prvi razred pošlo je gotovo 20.000 učenika više.

Broj prvaka smanjuje se iz godine u godinu, a prema podacima Ministarstva prosvete ove godine upisano je 3 090 djaka manje, nego prošle godine.

Kako je izjavio ministar prosvete Mladen Šarčević sva je prilika da će zbog sve manjeg broja učenika mnoge škole, naročito na selu, biti zatvorene. Prema njegovim rečima, ni narednih godina ne može se očekivati bolja demografska slika, iako Vlada sprovodi mere za rast nataliteta.

Broj đaka prvaka padaće i narednih godina iz prostog razloga što se u Srbiji svake godine rađa sve manje dece. Prošle godine je u našoj zemlji rođeno 64.894 dece, što znači da ćemo 2024. godine imati maksimalno toliko učenika prvih razreda.

Odnos umiranja i rađanja u Srbiji još od 1956. godine je takav da ne postoji ni prosta reprodukcija, da deca zamenjuju roditelje,  objašnjava demograf Ivan Marinković. Veliki problem su i migracije u svet, jer odlaze mladi ljudi koji imaju reproduktivni kapacitet. Oni koji naseljavaju većinu manjih mesta odavno su u trećem dobu.

Kasno roditeljstvo, ali i siromaštvo i potraga za srećom, čine da migracije iz sela u gradove godinama bujaju. To je za sobom ostavilo čak 42.000 staračkih domaćinstava u Srbiji, koja čine po jedan starac ili baka. Procenjuje se i da oko 100.000 veterana samuje po bespućima, praktično bez dodira sa civilizacijom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here